SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRORAČUN
 
Cerar: Slovenski proračun bez većih povećanja poreza, uz smanjenje rashoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.12.2014. - 15:16:51
LJUBLJANA - Slovenski premijer Miro Cerar opovrgnuo je u ponedjeljak tvrdnje oporbe da za iduću godinu planira veliko povećanje poreznih davanja, izjavivši da se većina mjera njegove vlade za uravnoteženje proračuna temelji na smanjivanju rashoda.
Vlada je već najavila da će u siječnju 2015. izvršiti rebalans još prije godinu dana donesenog proračuna za tu godinu, kako bi proračunski deficit sa sadašnjih više od 4 posto BDP-a svela na samo 2,8 posto, zbog čega priprema niz mjera.

Cerar je zastupnicima u parlamentu u ponedjeljak rekao da je većina planiranih mjera usmjerenih na smanjivanje proračunske potrošnje.

"Samo jedna sedmina mjera odnosi se povećanje prihoda, a sve ostale na smanjenje proračunskih rashoda", kazao je Cerar, odgovarajući na pitanja oporbenih zastupnika. Oni tvrde da je Cerar popustio sindikatima javnog sektora sporazumom po kojoj se njihove plaće neće znatnije smanjivati, zbog čega su nezadovoljni predstavnici poslodavaca izašli iz dijaloga o sklapanju socijalnog sporazuma za iduće četiri godine.

Cerar je rekao da se o većem porezu na štetne ispuste ugljičnog dioksida, zbog čega se se Gospodarska komora boji gubitka 10.000 radnih mjesta, još uvijek raspravlja, a da se u vladi o povećanju PDV-a uopće nije raspravljalo i da je to samo "novinska patka".

No, Cerar je potvrdio da će njegova vlada uvesti porez na nekretnine jer su, što se tiče proračunskih prihoda, u oporezivanju imovine "najveće rezerve", dok će s druge strane inzistirati na "pametnom restrukturiranju" rashoda i racionalizaciji u javnom sektoru.

Stabilizaciji javnih financija, što je prioritet njegove vlade, doprinos moraju dati sindikati, poslodavci, ali i općine, to jest lokalna samouprava, istaknuo je Cerar, pozvavši sve na davanje obola socijalnoj i političkoj stabilnosti i izlasku iz krize.

Cerar je odgovorio i na pitanje o Demografskom rezervom fondu (DRZ) u koji bi Slovenije u idućih 20 godina trebala prikupiti više od 6 milijardi eura dodatnih sredstava za isplatu mirovina novih generacija, kako bi se stabilizirao sadašnji, sve manje održivi mirovinski sustav.

Zakonska rješenja koja će omogućiti stabilno financiranje novog mirovinskog fonda i odrediti izvore financiranja vlada bi trebala usvojiti do 31. lipnja iduće godine, no Cerar je rekao da dopušta i mogućnost da dođe do malog zakašnjenja ako je to potrebno kako bi se izvela cjelovita i široka rasprava.

"To ćemo riješiti u širokom dijalogu i vodeći računa o međugeneracijskoj solidarnosti. Dužni smo osigurati dostojne mirovine ne samo za sadašnje umirovljenike nego i za naše potomke", kazao je Cerar. On je dopustio da bi se taj fond u početku mogao 10 godina alimentirati iz proračunskih sredstava, ali dodao da nikako ne bi bilo održivo da se za to uzimaju novi krediti.

Teško je očekivati da bi prinosi koji bi se ostvarivali investiranjem sredstava za buduće mirovine bili viši od kamata na kredite, upozorio je Cerar zastupnike.