SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDIKATORI
 
CEIZ indeks upućuje na stagnaciju ekonomije na početku godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.04.2017. - 11:17:22
ZAGREB - CEIZ indeks u siječnju i veljači je usporio rast pa se može zaključiti da je u prvom tromjesečju ekonomska aktivnost usporila u odnosu na kraj prošle godine, ističu analitičari Ekonomskog instituta Zagreb, koji procjenjuju da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. pao za skromnih 0,1 posto, dok bi rast na godišnjoj razini mogao iznositi 2,4 posto.

"Nakon značajnog rasta CEIZ indeksa u posljednjem tromjesečju prošle godine, indeks je u siječnju i veljači usporio rast i to kumulativno za 1,3 indeksna boda u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. godine. S obzirom na to da je indeks zabilježio smanjenje vrijednosti i u siječnju, možemo zaključiti da je u prvom tromjesečju ove godine ekonomska aktivnost usporila u odnosu na kraj prošle godine", navodi se u priopćenju Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), objavljenom u ponedjeljak.

Po podatcima EIZ-a, samo u veljači ove godine CEIZ je pao za 1,1 bod u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najveće godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno još od travnja 2012. godine.

"Istovremeno, polovica komponenti CEIZ indeksa porasla je na godišnjoj razini, posebice turistički dolasci koji su u veljači 2017. godine na godišnjoj razini ostvarili rast od 10,1 posto.

Prihodi od poreza na dodanu vrijednost ostvarili su značajan pad i tako dali najveći negativan doprinos promjeni vrijednosti CEIZ indeksa u veljači ove godine", navodi se u objavi EIZ-a.

Mjereno na godišnjoj razini, kako se nadalje ističe, vrijednost CEIZ-a ipak upućuje na ubrzavanje ekonomske aktivnosti, iako po nešto nižim stopama rasta u odnosu na prethodna tromjesečja.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,4 posto. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. godine pao za vrlo skromnih 0,1 posto", procjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.