SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPORAVANJE
 
CEIZ indeks ukazuje na blago usporavanje rasta BDP-a u trećem kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.10.2016. - 15:13:39
ZAGREB - Na temelju vrijednosti CEIZ indeksa u kolovozu, analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) procjenjuju kako je ekonomska aktivnost u trećem tromjesečju blago usporila u odnosu na tromjesečje prije, a na osnovi vrijednosti CEIZ-a za srpanj i kolovoz očekuju da će godišnja stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu ove godine iznositi 2,5 posto.
Kako su u ponedjeljak objavili iz EIZ-a, CEIZ indeks u kolovozu ove godine ostvario je vrijednost od 2,6 indeksna boda.

"Ta vrijednost je za 0,33 indeksna boda veća od vrijednosti zabilježene u srpnju 2016. godine, zbog čega se može zaključiti kako se ekonomska aktivnost u kolovozu ubrzala u odnosu na srpanj. No istovremeno, vrijednost CEIZ indeksa za kolovoz je za 0,31 indeksna boda manja od prosječne vrijednosti indeksa u drugom tromjesečju 2016., što znači da je u trećem tromjesečju 2016. ekonomska aktivnost blago usporila u odnosu na drugo tromjesečje", navode iz EIZ-a.

Pritom ističu da, budući da CEIZ indeks uključuje i pokazatelj turističke aktivnosti, vrijednost tog indeksa za treće tromjesečje u obzir uzima i izvrsne rezultate koje ove godine ostvaruje hrvatski turizam.

"Na osnovi vrijednosti CEIZ indeksa za srpanj i kolovoz 2016., očekujemo da će godišnja stopa rasta BDP-a u trećem tromjesečju 2016. iznositi 2,5 posto, što znači da je ekonomska aktivnost u tom tromjesečju blago usporila u odnosu na drugo tromjesečje ove godine", zaključuju analitičari EIZ-a.

U prvom je tromjesečju, naime, godišnji rast realnog BDP-a iznosio 2,7 posto, a u drugom 2,8 posto.

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. CEIZ indeks dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.