SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPORAVANJE
 
CEIZ indeks signalizira: Značajno usporavanje hrvatske ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.02.2019. - 12:01:00
Zadnja izmjena: 11.02.2019. - 14:05:47
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), temeljem CEIZ indeksa za prosinac 2018. koji iznosi -0,9 indeksnih bodova, očekuju da je godišnja stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. mogla iznositi 2,6 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni, a toliku stopu rasta BDP-a prognoziraju i za cijelu prošlu godinu. 

Naime, CEIZ indeks (koincidentni ekonomski indikator) je u prosincu 2018. ostvario vrijednost od -0,9 indeksnih bodova, a to je najniža vrijednost indeksa zabilježena još od kolovoza 2014. godine.

– Turizam je na godišnjoj razini u prosincu rastao po stopi većoj od 10 posto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak -6,7 posto – priopćili su.

Pojašnjavaju kako je indeks zbog industrijske proizvodnje u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, a to upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje.

PAD 0,9 POSTOIndustrijska proizvodnja pala 4,9 posto u odnosu na lipanj– Vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini. Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni – objašnjavaju iz Ekonomskog instituta te dodaju:

– Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u zadnja tri mjeseca 2018. godine bio manji za 0,2 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 posto, očekujemo da je u cijeloj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 posto.