SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
CEIZ indeks pokazuje nastavak pozitivnih trendova početkom ove godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.03.2016. - 12:23:14
ZAGREB - CEIZ indeks je u siječnju ove godine porastao u odnosu na prosinac lani za 0,3 indeksna boda, nastavivši pozitivni niz 15. mjesec zaredom, što sugerira da se pozitivni trendovi iz prošle godine nastavljaju i na početku ove, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Jačanje CEIZ indeksa upućuje na to da je na samom početku 2016. godine hrvatsko gospodarstvo ostvarilo dodatno ubrzavanje aktivnosti u odnosu na prosinac prethodne godine i u odnosu na zadnje tromjesečje 2015. godine, ističu analitičari EIZ-a.

"Novo povećanje vrijednosti tog indeksa sugerira da se pozitivni trendovi kojima je bila obilježena prošla godina nastavljaju i na početku 2016. Međutim, da bismo mogli sa sigurnošću okarakterizirati kojim intenzitetom bi gospodarstvo moglo rasti u prvom tromjesečju 2016., treba pričekati objavu vrijednosti CEIZ indeksa za veljaču i ožujak 2016.", navode iz EIZ-a

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja. Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.