SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREOKRET
 
Carla Del Ponte: Kemijsko oružje u Siriji koristili pobunjenici, ne režim
Autor/izvor: SEEbiz / Washington Times
Datum objave: 27.08.2013. - 17:48:00
Zadnja izmjena: 27.08.2013. - 19:22:50
WASHINGTON - I dok sve ukazuje na to da se sprema američki udar na Siriju valja podsjetiti na riječi glavne istražiteljice UN-a za Siriju Carle Del Ponte koja je još prije nekoliko mjeseci izjavila kako su, prema izjavama svjedoka, kemijsko oružje najvjerojatnije upotrijebili pobunjenici, a ne službeni Damask.

Ona je za u svibnju švicarsku televiziju kazala da "postoji snažna i konkretna sumnja, ali još uvijek bez nespornog dokaza" da su pobunjenici koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada upotrijebili nervni plin, iako su upravo oni optužili režim u Damasku da je upotrijebio kemijsko oružje prilikom prošlotjednog bombardiranja predgrađa Damaska​​.

Carla Del Ponte je također naglasila da stručnjaci UN, koji borave u Siriji kako bi utvrdili je li bilo uporabe kemijskog oružja, još uvijek nisu pronašli niti jedan dokaz da su snage sirijske vlade upotrijebile takvo oružje, ali je dodala kako je neophodno nastaviti istragu.

"Naši istražitelji su bili u susjednim zemljama gdje su razgovarali sa žrtvama i liječnicima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima, postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvijek bez neporecivog dokaza, o korištenju sarina, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve liječene ", kazala je Del Ponte za švicarsku televiziju, a danas podsjetio Washington Times.