SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Čakovec predvodnik u provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.06.2018. - 11:43:39
ČAKOVEC – U Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u jedinicama lokalne samouprave za proteklu godinu, o kojem se danas raspravljalo u Hrvatskom saboru, povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa navela je kako je Grad Čakovec jedini od svih promatranih županija, gradova i općina, u potpunosti ispunio obvezu o javnosti rada.

Time je Grad Čakovec građanima omogućio da prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća te da informacije o radu Gradske uprave budu dostupne na internetskim stranicama. U izvješću Povjerenice istaknuto je da je razina objave informacija općenito niska, unatoč činjenici da je pravo na pristup informacijama tijela javne uprave zajamčeno i člankom 38. Ustava Republike Hrvatske.

„Transparentnost i otvorenost rada svih tijela Grada Čakovca temelji se na našoj želji da građanima omogućimo uvid i demokratsku kontrolu našeg rada i postupaka. O transparentnosti se u Hrvatskoj mnogo priča, ali nažalost ne čini dovoljno kako bi se poštovao ustav i zakoni koji nas obvezuju na takav način rada. Svaka lokalna jedinica duguje građanima transparentne informacije o svome radu. Nadam se da će i ostali gradovi, a posebno Međimurska županija povesti za našim primjerom, s obzirom na to da joj podaci izneseni u izvješću ne idu u prilog."– izjavio je gradonačelnik Čakovca, Stjepan Kovač.