SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTUŽBE
 
BUZ: Hrvatski Telekom u akciji protiv umirovljenika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.12.2016. - 11:11:00
ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno tvgrde kako Hrvatski Telekom "na mala vrata" uvodi nove namete umirovljenicima.

U trenutku kada se javnost bavi poreznom reformom i njenim posljedicama na najugroženije skupine našeg društva Hrvatski Telekom je donio odluku o novom nametu koji direktno ide na štetu uglavnom socijalno najosjetljivijoj skupini našeg društva, nadajući se da to neće biti zamijećeno, poručuju iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ). 

"Kako je očito Hrvatski Telekom  došao do zaključka da na nekim, uglavnom se radi o korisnicima slabije platežne moći, ne ostvaruje dovoljno veliku zaradu odlučio je bez ikakvog obrazloženja ukinuti korisnički paket "Halo Super 60" za koji je pretplata iznosila 75 kuna i umjesto toga uvesti korisnički paket "Halo zovem sve" čija pretplata iznosi 95 kuna čime je praktično povećana cijena za 26,6 %. Krajnje nekorektno prema svima onima koji su navedeni paket uzeli misleći da su odabrali rješenje na dulji period……

Od 01.01. 2017. godine svi pretplatnici sada ukinutog korisničkog paketa "Halo Super 60" će Hrvatski Telekom automatski prebaciti u ovaj novi 26,6 % skuplji paket. Onima koji to ne žele "darovana" je mogućnost da odustanu od pretplate do 31.12.2016., i sve to naravno pod uvjetom da su pratili odnosno čitali česte priloge koju su dobili zajedno s vremenski posljednjim računom, a dobro znamo da praktički rijetki ili gotovo nitko od nas ne čita reklamne letke koje dobivamo s računima, stoga možemo pretpostaviti da je Hrvatski telekom upravo na taj detalj računao. 

Neki će sada možda reći da povećanje od 20 kuna baš i nije nešto značajno da se o tome uopće razgovara, ali za umirovljenika čija prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.200 kuna to doista jeste značajna stavka jer će rezultirati smanjivanjem mirovina od gotovo 1 %. Podsjećamo da svaki puta kada se usklađuju mirovine i iste budu povećane za npr. tih istih 20 kuna kako vladajući tome pridaju iznimno veliku važnost, stoga sa pravom očekujemo da  primjereno reagiraju i sada kada im Hrvatski  telekom  želi  nametnuti - uzeti tih istih 20 kuna, posebno jer su upravo umirovljenici jedni od onih koji su najviše koristili navedeni paket. 

BUZ očekuje i da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja reagira na ovaj namet jer se moguće je radi o mogućoj zloupotrebi monopolističke pozicije od strane Hrvatskog telekoma. Neupitno je da postoji tržišno natjecanje između prije svega HT i Vipnet/Bneta kada govorimo o mobitelima, internetu i televizijskim kanalima, ali kada govorimo samo o telefonskim priključcima bez internet i televizijskih kanala onda Hrvatski  telekom  ima de facto monopol. Da tog monopola nema teško bi bilo zamisliti da bi se cijena pretplate povećala za 26,6 % !?

Također se nadamo da će i vlada premijera Plenkovića biti u stanju poduzeti odgovarajuće poteze kako bi se spriječio ovaj i slični financijski napadi na najsiromašnije stanovnike Hrvatske, posebno  jer biti bez telefona početkom 21 stoljeća jednostavno ne smije biti opcija.", kaže se u priopćenju.