SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OCJENE
 
Butković: Croatia Airlines se ne bi mogao oporaviti od štrajka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.06.2018. - 17:14:30
ZAGREB - Oko mogućeg štrajka osoblja u Croatia Airlinesu, ministar Oleg Butković je u četvrtak izjavio da onaj tko zaziva štrajk u toj kompaniji, taj mora znati da je to jedan jako loš potez. Kako je istaknuo, turistička je sezona, a ta kompanija bilježi 9 posto veći promet nego lani.

Ocijenio je da bi štrajk bio takav poslovni potez da ne zna kako bi se Croatia Airlines mogao od toga oporaviti. Na ponovni upit bi li se Croatia Airlines mogao oporaviti od štrajka, Butković je kratko odgovorio "Ne".

Početkom tjedna sindikati pilota i kabinskog i tehničkog osoblja zrakoplovne kompanije Croatia Airlines najavili su da počinju pripreme za štrajk nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru. Nakon što sindikati ispune sve formalne uvjete i nakon što obavijeste putnike i osoblje štrajk bi realno mogao početi početkom srpnja, procjenjuju iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP).

Pregovori s Upravom CA traju već godinu i pol dana, a sada su sve mogućnosti za daljnje pregovore iscrpljene.

Sindikalci traže više slobodnih dana godišnjeg odmora i više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonalno. Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

Uprava CA s druge strane nudi zadržavanje postojećeg kolektivnog ugovora koji bi vrijedio do kraja godine, povećanje vrijednosti boda za 2,5 posto i regres od 1000 kuna.