DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CRNE PROGNOZE
 
Bundesbank predviđa daljnji pad njemačke ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.08.2019. - 14:09:41
FRANKFURT – Njemačka ekonomija bi mogla nastaviti pad tokom ljeta jer industrijska proizvodnja pada uslijed smanjenja narudžbi, objavila je danas centralna banka Njemačke (Bundesbank), nagovještavajući da je najveća ekonomija eurozone u recesiji.

Njemačka ekonomija je uknjižila pad u drugom tromjesečju zbog smanjenja izvoza i jer su globalni trgovinski rat, usporavanje Kine i neizvjesnost oko Bregzita nagrizli poverenje, nanoseći udarac toj izvozno orijentiranoj ekonomiji, prenosi agencija Reuters.

„Ukupne ekonomske performanse bi mogle ponovo blago pasti. Glavni razlog za to je kontinuirani pad industrije“, ocjenjuje se u mjesečnom izvještaju Bundesbanke, i ukazuje na značajan pad narudžbi i veliko smanjenje povjerenja poduzeća iz proizvodne djelatnosti.

U izvještaju se dodaje i da tržište rada već pokazuje znake slabosti i da pada povjerenje u sektoru usluga.

Ipak, građevinski bum će se izgleda nastaviti, što će pružiti izvestan podstrek ekonomiji.

Iako je Njemačka do sada odbacivala ideju o povećanju javne potrošnje zarad neutraliziranja efekata usporavanja ekonomije, njemački ministar financija Olaf Scholz je u nedjelju izjavio da Berlin ima fiskalnu snagu da se „punom parom“ suprotstavi svim budućim ekonomskim krizama.