SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DONACIJA
 
Buffett donirao više od 2 milijarde dolara Gatesovoj zakladi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.07.2014. - 08:46:04
NEW YORK - Warren Buffett ovoga je tjedna donirao 2,8 milijardi dolara vrijedne dionice svoje kompanije Berkshire Hathawaya, najvećim dijelom zakladi Billa Gatesa, što je dio plana tog milijardera da podijeli gotovo sve svoje bogatstvo.
Buffett je donirao otprilike 21,73 milijuna dionica svoje investicijske kompanije u ponedjeljak, pokazuju podaci američkih regulatornih vlasti.

Otprilike 16,6 milijuna tih dionica, vrijednih više od 2,1 milijardu dolara, dao je zakladi Billa i Melinde Gates, koja se fokusira na projekte obrazovanja, zdravlja i rješavanje problema siromaštva.

Buffett i osnivač Microsofta već su godinama veliki prijatelji, a povezuju ih, među ostalim, i velike donacije u dobrotvorne svrhe.

Ostatak je podijeljen između četiri dobrotvorne zaklade, među kojima je i ona koja nosi ime njegove pokojne prve supruge Susan.

Ovo je dosad je najvrijednija Buffettova donacija, a rezultat je gotovo rekordne cijene dionice Berkshirea otkad je počeo izdvajati bogatstvo u zaklade 2006. godine. Buffett i dalje kontrolira gotovo 20 posto dionica Berkshirea.

Po podacima magazina Forbes, ta je kompanija ukupno vrijedna 65,8 milijardi dolara. Jedino telekomunikacijski mogul Carlos Slim i Bill Gates posjeduju veće bogatstvo od Buffetta.