SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RUTA
 
Budva: Stari grad i Citadela dio nove turističke rute
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 04.05.2019. - 08:24:00
Zadnja izmjena: 04.05.2019. - 09:20:44
BUDVA – Stari grad i Citadela u Budvi postali su dio nove turističke rute, kojom se promovišu balkanske tvrđave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu.

Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno naslijeđe Balkana i to zahvaljujući projektu „Creative History Balkans Tour" (ĆBT), prenosi RTCG.

Projekat, koji je pokrenula EXIT fondacija uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na kreativne industrije i kulturno nasleđe: budvanski Stari grad u Crnoj Gori, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu u Srbiji, Tvrđavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini i Tvrđavu Rozafa u Skadru u Albaniji.

U petak je prvim u nizu događaja, održanim u Budvi u Crnoj Gori, započeto predstavljanje ove inicijative, a ujedno je i prezentovana jedinstvena internet platforma, koja će na kreativan i savremen nacin turistima širom svijeta predstaviti turističke bisere kulturnog naslijeđa Balkana.

Na predstavljanju projekta u Budvi predsednik UO Exit fondacije Ivan Petrović naglasio je da Balkan poseduje izuzetno bogato kulturno naslede kojem je neophodno brendiranje i savremena promocija putem kreativnih industrija, ali i očuvanje i održivost kroz razvoj kulturnog turizma.