SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOŠARKA
 
Budućnost traži poništenje cijele finalne serije ABA lige
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.04.2019. - 10:21:57
PODGORICA - Košarkaški klub Budućnost VOLI traži poništenje finalne serije u kojoj je Crvena zvezda (3:2) stigla do naslova prvaka ABA lige.

Klub iz Podgorice izdao je na tu temu priopćenje za javnost poslije izvanredne sjednice Upravnog odbora na kojoj se raspravljalo o nemilim scenama i potezima nakon posljednje utakmice u Beogradu.

Tekst sa službene stranice Budućnosti prenostimo u cijelosti.

Priopćenje Budućnosti

"Snimke prije početka i tijekom posljednje finalne utakmice Play off-a ABA Lige, koje su obišle regiju, jasno su pokazale da zbog napada domaćih navijača na igrače KK „Budućnost VOLI" , nisu postojali uvjeti za normalno odigravanje te utakmice. KK „Budućnost VOLI" će se obratiti Skupštini tj. klubovima koji su članovi i vlasnici ABA Lige s jasnim zahtjevom da se finalna serija ovogodišnjeg natjecanja poništi.
Dodatno, bit će upućen zahtjev da se u periodu do početka nove sezone usvoje nove propozicije ABA Lige koje će propisati drastične kazne za sve one klubove koji na svojim utakmicama dozvole i djelić onoga što je KK „Crvena Zvezda MTS" na posljednjoj utakmici priredila svom sportskom rivalu KK „Budućnost VOLI". Nova pravila natjecanja bi morala eliminirati situacije u kojima igrači tijekom utakmice, umjesto o vrhunskim sportskim rezultatima, razmišljaju o svojoj sigurnosti.

Kako je na toj utakmici, između ostalog, eskaliralo rasističko i nacionalističko navijanje domaćih navijača, dužni smo da o svim detaljima cijele finalne serije obavijestimo i Euroligu.

Jedini cilj ovakvog postupanja je da se košarkaška ABA Liga kao regionalno natjecanje sačuva i da ponovo bude primjer svim predstavnicima sportova u regiji koji pokušavaju da formiraju regionalne lige.

I na kraju dužni smo odgovoriti i na jedno od pitanja koje se u javnosti često postavlja još od samog početka utakmice. Zašto je donesena odluka da se igrači vrate na teren i da se utakmica odigra?.

U razgovorima koje su, nakon napada navijača na naše igrače, s predstavnicima ABA Lige imali predstavnici našeg kluba koji su bili u "Pioniru", jasno je predočeno da ako ne izađemo na teren i odigramo utakmicu ista će biti registrirana službenim rezultatom u korist KK "Crvena Zvezda MTS" i da će našem klubu biti izrečena ozbiljna kazna. Nakon napada i povratka igrača u svlačionicu , u prostoru ispred svlačionice napadnut je zamjenik direktora našeg kluba (što je i evidentirano od strane delegate) , tako da su naši igrači i stručni stožer očekivali da će napad uslijediti i u samoj svlačionici. Glavni sudac utakmice je došao u svlačionicu i priopćio da će ako se ne izađe na teren u sljedećih 5 minuta , beogradski klub biti proglašen pobjednikom , a istu informaciju su predsjedniku našeg kluba u telefonskim razgovorima priopćili i Predsjednik ABA Lige Igor Dodik i direktor ABA Lige Krešimir Novosel. Očigledno je da su predstavnici ABA Lige , suci delegat u potpunosti podlegli pritisku navijača i rukovodstva KK "Crvena Zvezda MTS" i da su oni jednako kao i naši igrači i stručni stožer bili uplašeni za svoju sigurnost. U takvoj situaciji procijenjeno je da je bolje da odigramo utakmicu i da se nasi igrači sigurno vrate u Podgoricu . Očigledno da bi svaki drugi scenarij doveo do eskalacije nemilih događaja u "Pioniru" i ugrozio njihovu sigurnost. Pored ovoga razlog za odigravanje utakmice je bio i u vođenju računa o dostojanstvu i tradiciji kluba i potrebi za afirmacijom viteških principa u košarci i sportu uopće, pa je uprava našeg kluba donijela odluku da umjesto gubitka službenim rezultatom ekipa odigra utakmicu", stoji na službenoj stranici kluba.