SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Brza pruga Beograd - Budimpešta od strateškog značaja za Srbiju i Kinu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 23.09.2019. - 15:18:02
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas s ambasadorkom NR Kine Chen Bo i delegacijom kineske kompanije China Railway International Company (CRIC), sa kojim je razgovarala o realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Razgovorima su priustvovali i predstavnici "Infrastrukture železnice" i Saobraćajnog instituta CIP.

"Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za NR Kinu, o čemu svedoči i podrška koju u realizaciji pružaju dva predsednika, Aleksandar Vučić i Xi Jinping. Brza pruga od Beograda do Budimpešte, kao deo železničkog Koridora 10, projekat je kojim se naša država uključila u globalnu inicijativu "Pojas i put". Ministarstvo koje vodim tu je da vam pruži svu neophodnu podršku da se radovi ubrzaju, kako bi se projekat uspešno realizovao na dobrobit odnosa dve zemlje", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade naglasila je da od izvođača očekuje dodatno ubrzanje radova, kao i bolju koordinaciju na samom projektu kako bi on bio završen u obostranom interesu.

Ambasadorka NR Kine u Srbiji Chen Bo istakla je da je ovo najvažniji projekat između dve države i da će i ambasada u ime svoje zemlje uložiti maksimalan napor da se on uspešno realizuje.

"Tu smo da pojačamo koordinaciju i komunikaciju, hvala potpredsednici Mihajlović na posvećenosti ovom projektu, sigurna sam da je uspeh neupitan", rekla je Bo.

Generalni direktor kompanije CRIC Hu Sjaojung zamolio je Ministarstvo za dalju podršku u realizaciji projekta, rekavši da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti saradnji na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izboru adekvatnih podizvođača.

Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd centar - Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.