DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Brnabić: Ubrzaćemo izgradnju gasovoda do Sofije
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 20.05.2018. - 12:47:40
BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izajavila da će izgradnja gasovoda Niš-Sofija početi da se realizuje pre nego što je planirano.

Ona je za Večernje novosti rekla da je EU preko svojih IPA fondova izdvojila oko 50 miliona evra, a s obzirom da je država ostvarila višak u budžetu, nakon uspešno sprovedenih ekonomskih reformi projekat će početi da se realizuje i pre nego što je planirano.

Kako je navela, realizacijom tog zajedničkog projekta Srbije i EU biće obezbeđena "diverzifikacija pravaca i izvora", uz unpređenje sigurnosti snabdevanja kako Srbije, tako i Bugarske i celog regiona.

"Sa druge strane značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, a samim tim povećava se i sigurnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje naše južne pokrajine Kosova i Metohije, Makedonije i Crne Gore", dodala je Brnabić.

Ona je kazala da je EU spremna da izdvoji novac, a da država mora da obezbedi prolaz gasovodu, odnosno obešteti vlasnike parcela kroz koje će cevi prolaziti.

"Trasa gasovoda pratiće Koridor 10, jer je to najisplativija varijanta, a vlasnicima parcela biće isplaćena nadoknada za postavljanje cevovoda", rekla je premijerka.