SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Brnabić: Srbiji potrebno društvo zasnovano na znanju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.07.2018. - 20:17:41

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su danas Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde su im prezentovana tri projekta koja se realizuju u tom centru, a premijerka je tim povodom rekla da je ETF i Inovacioni centar odličan primer znanja u Srbiji.

"Srbiji je potrebna nova paradigma rasta, potrebno nam je društvo i ekonomija koja se zasniva na znanju, inovacijama, mnogo većim investiranju u istraživanje i razvoj i mnogo veća povezanost između nauke i privrede. Ovaj centar u praksi pokazuje sve to", kazala je Brnabić.

Upoznajte "SENSI" bežični sistem za analizu pokreta ljudi i automatsku detekciju poremećaja i padova. Taj sistem jedan je od brendova Inovacionog centra u Beogradu koji se primenjuje u mnogim svetskim klinikama prilikom lečenja parkinsonove bolesti i rehabilitacije nakon moždanog udara.

"Sistem se koristi tako što se u kliničkim uslovima ispituje i testira hod pacijenta putem senzora, kako bi se ustanovilo da li primenom terapije ili nekih različitih faktora dolazi do promene u dobijenim signalima", izjavila je za RTV Vladislava Bobić, master inženjer elektrotehnike i računarstva.

Mladi inovatori hvale se i takozvanim "Ozbiljnim igricama'' baziranim na Kinect tehnologiji koje su namenjene digitalnoj edukaciji i boljoj inkluziji dece sa autizmom.

Predstavljeni projekti najbolji su primer spoja nauke i privrede u Srbiji, ponosno ističe premijerka.

"Meni je izuzetno drago da mi u Srbiji imamo ovakav centar koji sarađuje sa Simensom i Mercedesom..koji razvijaju sisteme koji će sutra biti primenjivani širom sveta", izjavila je premijerka.

"Neophodno je bilo pokazati predstavnicima Vlade Srbije šta se sve radi u Inovacionom centru kako bi pomogli dalji rad i sprečili odliv mozgova, smatraju predstavnici istraživačke akademske zajednice. Ono što želimo da dalje uradimo je da kroz razvoj daljih laboratorija omogućimo najsavremenije projekte da se rade baš ovde i da se pored nauke razvijaju i svi drugi konkretni proizvodi i servisi koji će pomoći razvoju Srbije", rekla je Milica Đurić Jovičić, direktorka Inovacionog centra

"Želimo da se u budućnosti još više potrudimo i damo još veći doprinos ovim veoma vitalno važnim razvojnim prioritetima vlade u pogledu digitalizacije i privrede bazirane na inovacijama", dodao je Mile Tomašević, dekan Eletrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Kakve su potrebe domaće naučno-istraživačke zajednice zna i resorni ministar. Novi Zakon o naučno-istraživačkoj delatnosti koji je u izradi kao i formiranje Fonda za nauku unaprediće rad inovacionih centara i zadržati mlade istraživače u Srbiji, a domaćoj privredi doneti veći razvoj.

"Omogućićemo prostorne i bolje uslove da se ovi procesi odvijaju u što boljem ambijentu" rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Vlada već ima dvogodišnji plan podršci IT sektoru koji se zasniva na većem izdvajanju sredstava i unapređenju uslova rada, kaže premijerka. Šta je sve još potrebnu inovacionom centru za efikasniji rad razgovaralo se iza zatvorenih vrata.