DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Britanski BDP porastao 0,5 posto u prvom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.05.2019. - 13:23:31
LONDON - Rast britanskog gospodarstva u prvom je kvartalu 2019. godine ubrzao na 0,5 posto zahvaljujući snažnom gomilanju zaliha na skladištima kompanija suočenih s Brexitom, pokazali podaci državnog statističkog ureda.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom je kvartalu nadmašio 0,2-postotni rast ostvaren u posljednja tri mjeseca u 2018., objavio je ONS u priopćenju.

Dodaju da je u prerađivačkoj industriji zabilježen skok aktivnosti od 2,2 posto, pri čemu najnovije ankete svjedoče o značajnom gomilanju zaliha na skladištima kompanija suočenih s brexitom.

Snažna aktivnost u sektoru proizvodnje kompenzirala je usporavanje u sektoru usluga, na 0,3 posto, navodi se dalje u izvješću ONS-a.

Stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu podudara se s očekivanjima tržišta.

Britanska središnja banka (BoE) prošli je tjedan poboljšala procjenu rasta BDP-a za ovu godinu budući da gomilanje na strani zaliha anulira slabija poslovna ulaganja pred izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Gospodarska aktivnost dobila je privremeni poticaj jer su kompanije požurile sa stvaranjem većih zaliha sirovina i roba pred 29. ožujka, prvotni rok izlaska iz EU-a, tumače u središnjoj banci.

BoE predviđa da će BDP ove godine porasti za 1,5 posto, čime je podigao prethodnu procjenu za 0,3 postotna boda.

U središnjoj banci ipak upozoravaju da će podrška rastu od gomilanja zaliha biti kratkotrajna i procjenjuju da će u drugom kvartalu rast BDP-a usporiti na 0,2 posto.