SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Brexit bez dogovora ostavit će Britaniji nestašicu nekih prehrambenih proizvoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2019. - 14:23:00
Zadnja izmjena: 07.08.2019. - 21:50:56
LONDON - Velika Britanija suočit će se s nestašicom određenih prehrambenih proizvoda ako izađe iz Europske unije bez dogovora, upozorili su u srijedu iz udruženja britanske prehrambene industrije, predviđajući „ozbiljne poremećaje" koji bi mogli potrajati mjesecima.

„Svima nama u prehrambenom sektoru apsolutno je jasno da je izlazak bez dogovora za nas katastrofalan ishod ali nikada nismo rekli da će zemlja gladovati", naglasio je u razgovoru za BBC direktor za koorporativne poslove u Federaciji proizvođača hrane i pića Tim Rycroft.

"S vremena na vrijeme doći će do nestašice određenih prehrambenih proizvoda koja će u određenoj mjeri biti nasumična a ovisit će o tome koji će kamioni uspjeti prijeći (granicu)", pojašnjava Rycroft.

Velika Britanija trebala bi izaći iz EU-a 31. listopada a trenutno se čini da su male šanse za sporazum koji bi osigurao slobodan protok robe nakon tog datuma.

Datum izlaska nije mogao biti gori, s obzirom na vrhunac božićne predsezone i puna skladišta, dodaje čelnik udruženja.

„Mislimo da će doći do ozbiljnih poremećaja koji će trajati tjednima ili mjesecima. Pritom je svježa hrana tek vrh ledenog brijega - očekujemo nestašice čitavog niza proizvoda", istaknuo je.

Laburist Christopher Haskins, bivši predsjednik proizvođača hrane Northern Foodsa, upozorio je da bi se Britanija mogla naći u „situaciji nalik na ratno stanje, uz određeni stupanj racioniranja hrane".

Novi britanski premijer Boris Johnson obećao je da će zemlju izvesti iz EU-a s dogovorom ili bez njega, što bi značilo da će se trgovina između dvije strane bazirati na propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Johnson je ponovno pozvao čelnike EU-a da ipak pristanu ponovo otvoriti pregovore o uvjetima Brexita, tvrdeći da nedavni izbori za Europski parlament zahtijevaju promjenu pristupa.

Iz EU-a su poručili da su spremni za teške pregovore, ističući da neće nasjesti na pokušaje novog britanskog premijera da „igra na kartu straha od Brexita bez dogovora".