SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROJEKTI
 
Bratušek: Novac iz proračuna za drugi kolosijek pruge Divača-Koper
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 18.01.2019. - 10:00:28
LJUBLJANA - Slovenska ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek ne vidi nikakve rezerve da vlada neće prihvatiti investicijski program za drugi kolosijek sljedećeg tjedna nakon što će to prethodno učiniti Nadzorni odbor 2TDK i Vijeće za projektiranje i financiranje te nadzor nad izvođenjem projekta drugog kolosijeka.

Kad vlada potvrdi program ulaganja, Bratušek će ga predstaviti javnosti. 

- Skrivanja ili prikrivanja podataka vezanih uz ovaj projekt bilo je dovoljno, naglasila je.

Što se tiče sudjelovanja Mađarske u projektu, podsjetila je kako će tu odluku donijeti vlada. Njezin stav je, kaže, poznat, ali investicijskim programom se trenutno planira osigurati potreban kapital u proračunu Slovenije.

Bratušek je, podsjetimo, u više navrata ocijenila da zahtjevnu prugu za koju su joj odobrena i europska sredstva Slovenija može sagraditi sama i da nije za ulazak stranih partnera u taj strateški projekt niti za davanje posebnih lučkih koncesija strancima. Poznato je da Mađarska želi unajmiti na 99 godina zemljište na kružnom toku kod Sermina na kojem će graditi logistički terminal. Informacije da Mađari zahtijevaju manjinski udjel u Luci Koper i da njihove tvrtke sudjeluju u izgradnju drugog kolosijeka slovenska vlada je više puta negirala.

Nakon usvajanja investicijskog programa, Kolektor će početi graditi ceste duž predviđene trase drugog kolosijeka.