SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ZAHTJEVI
 
Branko Borković: Izvještaj Manolićeve komisije staviti izvan snage
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 25.11.2011. - 09:10:00
Zadnja izmjena: 25.11.2011. - 11:03:21
ZAGREB - Posljednji zapovjednik obrane grada heroja Vukovara, Branko Borković – Mladi Jastreb, ponovno je upozorio na slučaj i stavljanje izvan snage sramotnog izvještaja tzv. Manolićeve komisije koja je legendarne zapovjednike obrane Vukovara, još prije 20 godina, optužila za rušenje ustavnog poretka.
Unatoč traženju da se taj izvještaj stavi izvan snage, do danas to nije učinjeno.

- Tražio sam svih ovih godina da se, na isti način kako je formirana Manolićeva komisija, formira nova komisija koja bi izvršila uvid u okolnosti nalaza te komisije. Tražio bih da nam se ispričaju i da nas rehabilitiraju kao vodstvo obrane Vukovara - kazao je za “Slobodnu Dalmaciju” Branko Borković.

I danas ga boli to što se vodstvo obrane Vukovara, prema izvještaju Manolićeve komisije prokazuje kao one koji su “htjeli srušiti legalno izabranu hrvatsku vlast, kao one koji su bili protiv ustavnog poretka RH” upravo onako - kaže Borković, kako je to odrađivala Udba iz Beograda.

Taj zaključak, navodi dalje Borković, donijela je Manolićeva komisija koju je formirao predsjednik Republike temeljem odluke Vrhovnog državnog vijeća 20. studenoga 1991. godine.

Samo dan ranije uhićen je Dedaković, a Borković znači tri dana nakon formiranja komisije. Nakon tri tjedna protiv Borkovića se odustalo od istrage.

Obnovu postupka Borković traži već 20 godina. S tim je upoznao i predsjednika Republike Ivu Josipovića, ali nikakve mjere do danas nisu poduzete.

Borković je zatražio i pokretanje istrage za Ovčaru.

SEEbiz je prije nekoliko dana jedini objavio sramotni izvještaj Manolićeve komisije.