SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEŽAK ZADATAK
 
Bogdanovićev prioritet je nova dokapitalizacija Đure Đakovića
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.12.2017. - 08:14:33
SLAVONSKI BROD - Tomislav Mazal s prvim će danom 2018. godine napustiti čelno mjesto Đure Đaković Holdinga.

Tvrtku je vodio od 2014., prethodno je bio i član uprave, a mandat mu ističe zadnjeg dana 2017. Kako se nije ni prijavio na natječaj za novog predsjednika Uprave, Vlada je na njegovo mjesto postavila kolegu iz uprave Marka Bogdanovića.

Marko Bogdanović karijeru je počeo graditi u Ledu gdje je obnašao neke bitne menadžerske poslove. Tako je od svibnja 2004. do prosinca 2006. bio asistent direktora proizvodnje. Zatim je od prosinca 2006. do lipnja 2008. bio izvršni direktor za investicije i održavanje. Naposlijetku, četiri je godine (od lipnja 2008. do svbinja 2012.) obnašao dužnost direktora proizvodnje u Ledu. Bio je odgovoran za ukupnu proizvodnju i investicije Leda u Hrvatskoj, kao i povezanih društava u Mađarskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. 

U kasno poroljeće 2012. postaje član Uprave Đure Đakovića. Paralelno, opd listopasda 2014. do siječnja 2016. bio je glavni izvršni direktor Đuro Đaković Inženjeringa. 
Srednju školu pohađao je u SAD-u, a 1999. diplomirao je strojarstvo na Sveučilištu u Zagrebu. 

Đuri Đakoviću treba svježi kapital, a posljednji pokušaj dokapitalizacije nije uspio. Kuvajćani iz tvrtke Crni čelik nisu uplatili 256 milijuna kuna. 

Tvrtka je zbog akumuliranih gubitaka u razdoblju od 2014. – 2017. provelo dvije dokapitalizacije te je i dalje nastavilo s aktivnostima u pronalaženju kapitala.
Jasno je kako grupaciji predstoji rješavanje preostalih problema što treba dovesti do dugoročno održivog poslovanja, budući da segmente koji nisu uspjeli provesti sve mjere restrukturiranja očekuju daljnji koraci u 2018.godini.

Investitori su jasno pokazali da misle kako Đaković ne može ostvariti svoje ciljeve bez dodatnog kapitala. Naime, dionice danas vrijede samo 18,50 kuna. Prije samo dva mjeseca, 25. listopada, vrijedile su dvostruko više (37 kuna). Jasan je to znak da će Bogdanović imati kao svoj najvažniji zadatak prikupljanje svježeg kapitala. Valjda će mu u tome pomoći i ministar državne imovine Goran Marić koji je navodno nije sa simpatijama gledao na njegovog prethodnika Tomislava Mazala.