SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGODA
 
Boeing odgodio lansiranje novog modela zrakoplova
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2019. - 12:53:44
NEW YORK - Američka zrakoplovna tvrtka Boeing potvrdila je da će odgoditi lansiranje novog modela putničkog zrakoplova dugog doleta 777-8, što bi moglo oslabiti njezinu poziciju u utrci s europskim Airbusom.

"Razmotrili smo raspored našeg razvojnog programa i potrebe naših sadašnjih klijenata za 777X i odlučili smo ga prilagoditi", kazao je glasnogovornik Boeinga u četvrtak.

"Prilagodba smanjuje rizike u našem razvojnom programu i osigurava ravnomjerniji prijelaz na 777-8", dodao je.

Detalji novog rasporeda za model 777-8 nisu navedeni. Prije tri tjedna iz Boeinga su priopćili su da i dalje planiraju isporučiti prvi 777X krajem iduće godine, upozoravajući ipak na "značajan rizik za taj raspored s obzirom na izazove vezane za motor”.
Odgoda uvođenja serije zrakoplova 777-8 mogla bi oslabiti poziciju Boeinga u nadmetanju s europskim konkurentom Airbusom za opskrbu prijevoznika Qantas Airwaysa, koji do 2023. godine želi uspostaviti liniju između Sydneya i Londona, dugu 17 tisuća kilometara.
Let na toj ruti trebao bi trajati 21 sat, bez zaustavljanja, i bio bi najdulji na svijetu, a mogle bi ga izvoditi modificirana verzija Boeinga 777-8 i Airbusov širokotrupni A350.
Boeing i dalje namjerava iduće godine isporučiti prve zrakoplove tipa 777-9, koji su kraćeg doleta, ističe glasnogovornik, dodajući da nastavljaju blisku suradnju s proizvođačem motora General Electricom.

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa naručila je 20 zrakoplova tipa 777-9.

Boeingovi zrakoplovi 737 Max povučeni su iz prometa u ožujku nakon teške nesreće Ethiopian Airlinesa u Etiopiji, koja se dogodila manje od pet mjeseci nakon pada istog modela zrakoplova u Indoneziji. U te dvije tragične nesreće poginulo je ukupno 346 ljudi.