SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REAKCIJE
 
Blairov institut povukao konkurse za savetnike Vlade Srbije
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 06.12.2018. - 12:13:17
BEOGRAD - Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira povukao je sa svog sajta oglase za zaposlenje dvoje savetnika Vlade Srbije, nakon kritika i interesovanja da li je i koliko novca naša država platila Institutu za angažovanje ovih stručnjaka.

Saradnja aktuelne vlasti sa Institutom Toniya Blaira ovaj put se nastavlja kroz konkurs za dva radna mesta u Beogradu koji je raspisala ta organizacija u potrazi za višim savetnikom za visoko-prioritetne projekte Vlade i višim savetnikom za komunikaciju visokih zvaničnika. Rok za prijavu bio je do 21. decembra, ali oglas je nestao sa sajta Instituta i pre isteka roka, odnosno odmah nakon što je ovaj „lov na stručnjake" privukao pažnju i brojne negativne reakcije domaće javnosti, ali i otvorio pitanja – ko i koliko to plaća?

Cena ovakvih savetničkih i usluga lobiranja, otkriva za Danas Borko Stefanović, lider Levice Srbije, u Evropi se kreće i do nekoliko desetina hiljada evra na mesečnom nivou, dok u Americi te cifre idu i do 100.000 dolara mesečno.

– Ovde je veliko pitanje ko je angažovao Blairov institut, ako to nije država, a moguće je da se to ne finansira direktno iz budžeta, onda koji je to entitet u državi Srbiji, koliko je to platio i šta je dobio za uzvrat. Da li je to savetovanje u vezi dogovora o podeli Kosova ili nešto drugo, ističe Stefanović za Danas.

Politikolog i marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević, sa druge strane, podseća na objašnjenja predsednika države Aleksandra Vučića o „volonterskom" angažmanu Blairovog instituta.

– Moje sećanje je da je gospodin Vučić već priznao da mu je Blair savetnik i to na volonterskoj osnovi, u šta ja verujem pošto je Tony Blair poznat kao volonter za bar 10 vlada i institucija širom sveta, a najviše volontira za Ujedinjene Arapske Emirate odakle stiže i najviše investicija u ovu zemlju, što se slučajno poklopilo, podseća Milivojević.

On ističe i da je oglas verovatno povučen zato što su shvatili da je nepotreban i besmislen, jer Bler ima svoje ljude u našoj Vladi pa su ta mesta – u stvari – popunjena.

– Oglas je bio besmislen jer Blair i njegov Institut imaju već uposlenog saradnika a to je Ana Brnabić. Pre nego što je postala premijerka ona je kao ministarka bila zadužena za koordinaciju jedinice za isporuku odnosno „deliveri junit", ali niko nije rekao da je ta fantomska jedinica, odnosno genijalna vizija pospešenja rada Vlade, ikada ukinuta. I nikada nije rečeno da je Ana smenjena tako da ja shvatam da je to jedno mesto popunjeno, a ovo drugo mesto je isto bespotrebno pošto naš sadašnji predsednik ima bar deset stručnjaka za medijske i javne nastupe, a i sve ostalo po potrebi, to su ovi analitičari, a i oni su svi volonteri, zaključuje Milivojević.

Od Vlade Srbije ni juče nismo dobili odgovor ni na jedno od spornih pitanja u vezi sa ovim angažmanom – da li će se novi savetnici voditi kao zaposleni pri Institutu a pomagati srpskoj Vladi ili će biti zaposleni u samoj Vladi Srbije dok je Institut samo posrednik pri izboru i zapošljavanju kandidata, ko će to i koliko platiti, da li postoji neki ugovor o angažovanju Instituta... Na ova pitanja nisu nam odgovorili ni iz samog Instituta niti su dali objašnjenje o tome zašto su i kako oglasi za posao nestali sa njihovog sajta.