SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Blaga stabilizacija eura prema dolaru, u fokusu Italija i Brexit
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2018. - 15:44:28
LONDON - Tečaj eura u utorak se na međunarodnim tržištima stabilizirao nešto iznad najnižih razina u 16 mjeseci prema dolaru, čiji je uspon istodobno blago posustao prema košarici valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo na 97,628 bodova. U ranijem trgovanju nakratko se popeo na 97,70 bodova, najvišu razinu od lipnja 2017. godine.

Cijena eura u takvim je okolnostima ojačala blagih 0,1 posto, na 1,1229 dolara, što je iznad 1,1216 dolara, najniže razine od lipnja 2017. godine. Od početka godine na gubitku je sada gotovo sedam posto prema dolaru.

U utorak je krajnji rok do kojeg Italija Europskoj uniji mora podnijeti revidirani prijedlog proračuna. Odnosi između Rima i Bruxellesa zaoštreni su zbog proračunskih planova talijanske vlade, koji su izazvali previranja na tržištu obveznica i pritisnuli euro, podsjeća Reuters.

Nadalje, neizvjesnost u vezi napretka pregovora o brexitu s EU-om također je čimbenik koji pritišće cijenu eura i britanske funte. Dužnosnici upozoravaju da je u slučaju izostanka dramatičnog napretka u pregovorima Londona i Bruxellesa do srijede navečer mala vjerojatnost da će se ovoga mjeseca održati samit na kojem bi dogovor o brexitu bio usvojen.

"Euro će ostati pod pritiskom zato što talijanska situacija i udarne vijesti o napretku pregovora o brexitu daju trgovcima valutama dovoljno razloga za razmišljanje", kazao je Morten Helt, viši valutni analitičar u Danske Banku.

U fokusu investitora ponovno su različite monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima. Američka središnja banka Fed trebala bi u prosincu podići kamatne stope za četvrt postotnog boda, i to četvrti put ove godine, a planira još dva povećanja za 2019., dok se Europska središnja banka (ECB) sprema okončati program kupnji obveznica do kraja ove godine.

Dolar je ojačao blagih 0,1 posto prema jenu i njime se jutros trgovalo po 113,99 jena. Cijena jena u ponedjeljak je skliznula na najniže razine u šest tjedana pa se dolarom u jednom trenutku trgovalo po 114,20 jena.

Analitičari smatraju da će jen jačati ako se pogorša globalna situacija po pitanju sklonosti poduzimanju rizičnijih investicija, zahvaljujući svojem statusu valute-utočišta.

"Jen će sada imati veći prostor kao sigurno utočište u odnosu na dolar budu li dionice izložene daljnjoj korekciji cijena. U takvom scenariju očekujemo slabljenje dolara prema jenu", rekao je Nick Twidale, direktor u odjelu trgovanja u tvrtki Rakuten Securities.