SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
5G
 
Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka žele biti 5G gradovi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.10.2019. - 22:52:16
ZAGREB - Bjelovar, Karlovac, Osijek i Rijeka žele biti 5G gradovi, za što su se prijavili na poziv HAKOM-u, koji u toj inicijativi i prema 5G planu Europske komisije (EK) surađuje s operatorima te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a konačnu odluku o tome donijet će hrvatska Vlada do kraja godine, doznaje se iz HAKOM-a.

"Sukladno 5G akcijskom planu Europske komisije do 2020. sa smjernicama za poticanje razvoja 5G infrastrukture i usluga, svaka bi država članica do kraja 2020. trebala identificirati barem jedan 5G grad. Stoga je HAKOM u okviru dosadašnje suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture uputio lokalnim zajednicama upit o zainteresiranosti za uključenje u tu inicijativu, na što su se javili ta četiri hrvatska grada, s čijim su predstavnicima obavljeni i razgovori", objašnjavaju za Hinu iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

Lokalne zajednice su se u tu inicijativu mogle uključiti tj. iskazati interes do sredine lipnja, a Vlada će konačnu odluku o odabiru 5G grada ili gradova, jer ih može biti i više, donijeti na prijedlog Ministarstva te ju dostaviti Europskoj komisiji do kraja godine, kažu iz HAKOM-a.

Naglašavaju da tu odluku moraju podržavati i operatori, jer se do implementacije 5G-a u nekom gradu jedino može doći uz zajednički interes lokalne zajednice i industrije i bez prepreka za tu implementaciju.