DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Bijela: Remont i gradnja jahti od 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 09.12.2018. - 21:45:39
TIVAT - Kompanija koja će graditi i remontovati mega jahte u Bijeloj trebalo bi da počne da radi 2020. godine, saopštio je PR Porto Montenegra, Danilo Kalezić i dodao da će ona zapošljavati oko 300 ljudi.

"Konačno radimo na tome da zajedno sa prestižnom holandskom firmom Damen i Vladom Crne Gore dobijemo jednu ozbiljnu fabriku za rad na super jahtama, veličine do 120 metara. To je jedan ozbiljan projekat na kojem radimo od 2012. godine", rekao je Kalezić Infobirou.

Predstavnici Vlade i konzorcijuma koji čine Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, i holandska kompanija Damen, potpisali su krajem novembra ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Koncesioni ugovor, između ostalog, previđa investiciju od 20 miliona eura u prve tri godine od početka investicionog programa, a u petoj zapošljenje više od 300 radnika.

Kalezić je kazao da je potpisivanje koncesionog ugovora "vijest godine".

"Nadamo se da će 2020. godine fabrika biti stavljena u funkciju. Fabrika će zapošljavati oko 300 ljudi", naveo je Kalezić.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, ranije je rekao da je zadovoljan potpisivanjem koncesionog ugovora i da se radi o dobrom projektu za državu i zakupca.

On smatra da će se benefiti zakupa ubrzo vidjeti kroz valorizaciju, izgradnju i servisiranje mega jahti i zapošljavanje velikog broja ljudi.

Stečaj u Jadransko brodogradilište Bijela uveden je 2015. godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura. Od tada je prodajom imovine, uglavnom velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

Stečajna uprava je u septembru prošle godine odobrila prodaju imovine kompanije koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona eura.

Taj konzorcijum je jedini dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela.