SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Bihaćka pivara uz pomoć EBRD-a nabavila novu liniju za punjenje piva
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 16.11.2018. - 16:02:16
BIHAĆ - Bihaćka pivovara nabavila je novu liniju za punjenje piva i drugu opremu, koristeći sredstva od kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj od 1,1 milion eura.

EBRD je podržao projekat modernizacije proizvođača pića uz kredit koji je odobren preko lokalnog partnera Sparkasse Bank Sarajevo, saopštila je EBRD u saopćenju u četvrtak.

"Jedan od naših ključnih ciljeva u Bosni i Hercegovini je podrška rastu malih i srednjih preduzeća koja su ključni pokretač lokalne ekonomije", rekao je Ian Brown, šef ureda EBRD u Sarajevu.

"Naše investicije pomažu u povećanju konkurentnosti kompanija kako na lokalnom tržištu, tako i u svrhu izvoza njihovih robe i usluga".
Bihačka pivovara je od prije nekoliko godina koristila i kreditnu liniju za ulaganje u različite mjere energetske efikasnosti, uključujući zamjenu starih kotlova i kupovinu druge opreme za štednju energije, naveo je EBRD.

"Naša pivara je porasla i zaposlila više od 100 zaposlenih od početka našeg rada", rekao je izvršni direktor Bihaćke pivovare Edin Ibrahimpašić.

"Naše kontinuirane investicije su nam pomogle da postanemo zeleniji i visoko konkurentni biznis koji svojim klijentima može ponuditi izvrsne proizvode."

Proizvođač pića u Bihaću je jedan od nekoliko desetina kompanija koje su imale koristi od podrške EBRD-a i EU-a za ulaganje u novu opremu i procese i u skladu sa standardima EU. Aktivnosti su podržale širok spektar korisnika, od proizvođača stakla do proizvođača drveta i agrobiznisa.