SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FORMIRANJE VLASTI
 
BiH sljedećeg tjedna dobiva nove vlade
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.03.2015. - 12:14:30
MOSTAR - Usuglašena su imena većine kandidata za buduće ministre u Vijeću ministara BiH i entitetskoj Vladi Federacije BiH pa bi već sljedećeg tjedna novi sazivi mogli preuzeti vlast, izvijestilo je u subotu sarajevsko Oslobođenje objavljujući imena većine budućih ministara.
Nakon dogovora između partnerskih stranaka iz Federacije BiH, HDZ-a BiH, Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte koji je postignut u četvrtak odblokirana je uspostava vlasti u entitetu i na razini države pet mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH.

U timu mandatara Denisa Zvizdića (SDA) u državnom Vijeću ministara po navodima Oslobođenja ministar financija bit će Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), dosadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Nova ministrica obrane iz ove stranke bit će Marina Pendeš, dosadašnja zamjenica ministra u ovome resoru. Ova stranka još uvijek nije objavila tko će biti njihov ministar pravosuđa.

Uz predsjedatelja, SDA će u Vijeću ministara imati Adila Osmanovića na čelu resora civilnih poslova, dok će Semiha Borovac biti nova ministrica za ljudska prava i izbjeglice.

Srpsku kvotu u Vijeću ministara BiH popunit će Igor Crnadak iz Partije demokratskog preporoda (PDP) na mjestu ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) bit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a Dragan Mektić iz iste stranke ministar sigurnosti.

U državnom Vijeću ministara Demokratska fronta je kandidirala Slavka Matanovića na mjesto ministra prometa i veza, navodi Oslobođenje.

Poznata su imena većine ministara i u novoj Vladi Federacije BiH kojoj je na čelu Fadil Novalić (SDA).

Ova je stranka za ministra unutarnjih poslova kandidirala Aljošu Čamparu, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, dok će resor izbjeglica i raseljenih osoba voditi Edin Ramić.

Kandidati za ministra obrazovanja i znanosti, za ministra razvoja poduzetništva i obrta, kao i kandidat za ministra branitelja i invalida Domovinskog rata bit će predloženi do ponedjeljka, objavljeno je iz SDA.

Ministrica iz redova HDZ-a BiH u resoru financija bit će Jelka Miličević, ministra prometa i veza bit će Denis Lasić, dosadašnji premijer Hercegovačko-neretvanske županije, a na srpsko mjesto koje je pripalo HDZ-u za ministricu kulture i sporta će biti kandidirana Zora Dujmović.

Demokratska fronta nije na jučerašnjoj sjednici odlučila o imenima ministara za federalnu Vladu.

Sljedećeg tjedna bi državni i entitetski parlament Federacije BiH na svojim sjednicama trebao potvrditi nove sazive vlada.

Nove vlasti, a ponajprije Vladu Federacije BiH, očekuju velika iskušenja budući da nedostaje novca za isplatu mirovina, socijalnih obveza i plaća korisnicima proračuna, a Međunarodni monetarni fond (MMF) ne želi odobriti novu tranšu pomoći dok se ne uspostave nove vlade na razini države i entiteta.