SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRENDOVI
 
Berlinske i minhenske nekretnine na meti kupaca
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 23.07.2013. - 15:37:37
BERLIN - London više nije najtraženije mjesto u Europi za ulaganje u nekretnine. Po procjenama stručnjaka, po prvi se put na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina u Europi nalaze dva njemačka grada: Berlin i München.
Nedostatak drugih mogućnosti za ulaganja, niske kamate na stambene kredite i strah od inflacije, sve to pridonosi stalnom rastu tržišta nekretnina u Njemačkoj. A time i dobrom poslovanju građevinske branše.

Najviše od ove popularnost takozvanog "betonskog zlata" (Betongold), kako popularno u Njemačkoj nazivaju nekretnine, profitiraju dionice tvrtki koje se bave prodajom nekretnina. Pojedine tvrtke, koje su uglavnom bile poslovale na lokalnoj razini i još prije nekoliko godina bile gotovo nepoznate izvan granica svojih općina, postaju ozbiljni igrači na burzama.

"Dionice tvrtki koje posluju nekretninama trenutačno su na burzi glavna modna tema", kaže profesor na Sveučilištu u Regensburgu Steffen Sebastian čija je specijalnost financiranje nekretnina.

Ove tvrtke imaju koristi od rasta cijena nekretnina kao i od stalnog rasta stanarina. Zbog straha od inflacije eura, koju su potaknule narodne banke puštanjem u opticaj novog novca, kao i zbog niskih kamata, novac se doslovno slijeva na tržište stanovima. Tu vode prije svega profesionalni investitori, ali i manji privatni ulagači vide u ovim dionicama svoju priliku, čak i ako nemaju novaca za kupnju vlastite kuće ili stana.

Prošla su vremena u kojima je London bio najtraženije mjesto u Europi, tvrde međunarodni stručnjaci. Po njihovim se procjenama, po prvi put na vrhu popisa najpopularnijih tržišta nekretnina u Europi nalaze dva njemačka grada: Berlin i München.

Općenito je u velikim njemačkim gradovima kod kupovine nekretnina dobit u odnosu na rizik visoka, smatra analitičar Ulf van Lengrich iz Solvenitsa, financijske institucije specijalizirane za trgovinu vrijednosnim papirima. A on isto tako vjeruje da će stanarine u Njemačkoj i dalje rasti.

Oni oprezniji ipak upozoravaju na mogućnost nove krize na tržištu nekretnina, slične onoj od prije nekoliko godina, pogotovo što i političke stranke kao dio svog predizbornog programa na vidljivom mjestu ističu zamrzavanje ili usporavanje rasta stanarina.

Vrhunac rasta u poslovima stanogradnje u Njemačkoj se dogodio nakon ponovnog ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke. 1995. je bilo izgrađeno 603.000 novih stanova. Uslijedila je strukturna kriza u građevnskoj branši pri čemu je polovica od tadašnjih 1,4 milijuna radnika iz te branše izgubilo posao, a dobar dio ulagača bankrotirao. Broj novoizgrađenih stanova je od tada stalno padao, a najgore je bilo u godini recesije 2009. kada je u zemlji izgrađeno tek 159.000 stanova. Od tada je njihov broj ponovno porastao za 25 posto.

Ulaganje u takozvano betonsko zlato trenutačno se smatra sigurnom odlukom. To dokazuje i relativno visok udio vlastitog kapitala u ovim poslovima. I to unatoč rastu cijena nekretnina i niskim kamatnim stopama. "prosječni udio vlastitog kapitala naših klijenata je oko 35 posto. Većina bi banaka bila zadovoljna već sa 25 posto", kaže Martin Greppmair, voditelj razvoja projekata u minhenskoj tvrtki Euro Grundinvest koja se bavi građevinskim projektima.

A nizak udio potrebe za dodatnim finaciranjem osigurava i stabilno stanje na tržištu. Tako da opasnosti od "pregrijavanja tržišta" uz ovako nisku stopu vanjskog kapitala nema.

Za većinu ulagača to obično nije prva nekretnina u koju su investirali. Prema podacima Euro Grundinvesta njih oko 65 posto već posjeduje neku nekretninu i 2013. kupuje po drugi put.

"Oni znaju što žele, što ih očekuje i na što moraju paziti", objašnjava Greppmair. Većina kupaca već živi u bliznini novokupljenog objekta i poznate su im specifičnosti i vrijednost njihovog položaja. "Stoga je većina kupaca u stanju realistično procijeniti nekretninu i njen potencijal", kaže stručnjak za nekretnine iz Euro Grundinvesta.