SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIGNALI
 
Berkshire Hathaway kupio 1,8% udjela u Tevi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.02.2018. - 13:03:06
NEW YORK - Američki investicijski fond Berkshire Hathaway Inc, vlasništvo milijardera Warrena Buffetta, objavio je u srijedu podatke koji pokazuju da je kupio udio u izraelskoj farmaceutskoj kompaniji Tevi, vlasnici hrvatske Plive.

U izvješću američkoj Komisiji za vrijednosnice i tržišta dionica (SEC) o portfeljima dionica zaključno s krajem prošle godine dionica Berkshire navodi da je vlasnik oko 18,9 milijuna Tevinih američkih depozitnih priznanica (ADR) vrijednih oko 358 milijuna dolara.

Prema pisanju izraelskih medija, to odgovara udjelu u Tevi od 1,8 posto. U Tevi i Berkshireu nisu željeli komentirati tu informaciju.

Iz Berkshirea su prošlog mjeseca izvijestili da planiraju uspostaviti suradnju s Amazon.com Incom i JPMorgan Chase & Coom radi osnivanja vlastite kompanije za zdravstvenu skrb.

Teva je pak prošlog tjedna izvijestila da je četvrto prošlogodišnje tromjesečje zaključila s 32,6 posto nižom dobiti po dionici ako se isključe jednokratne stavke, od 93 centa po dionici. Prihodi su im potonuli 16 posto, na 5,5 milijardi dolara.

Prihodi od prodaje generičkih lijekova pali su 16,2 posto, na 3,1 milijardu dolara. Prihodi od prodaje lijeka za multiplu sklerozu Copaxonea kliznuli su 19 posto, na 821 milijun dolara.

"Uočili smo daljnje pogoršanje na američkom tržištu generičkih lijekova i u ekonomskom okruženju, dodatna ograničenja naših mogućnosti utjecaja na određivanje cijena generičkih lijekova na dulji rok i smanjenje vrijednosti budućih plasmana lijekova", navodi se u priopćenju izraelske kompanije.

Izvršni direktor Kare Schulz naglasio je da nastoje stabilizirati profitabilnost globalnog poslovanja s generičkim lijekovima, što će po njemu zajedno s restrukturiranjem i lansiranjem novih specijalnih lijekova omogućiti kompaniji da amortizira veći dio pada prihoda od prodaje Copaxonea i da ponovo bilježi rast.

Problem im je i dug koji premašuje 30 milijardi dolara a povezan je s akvizicijom Allerganova poslovanja s generičkim lijekovima.

U prosincu su najavili da namjeravaju ukinuti 14 tisuća radnih mjesta u sklopu plana restrukturiranja koji još predviđa spajanje poslovanja s generičkim i specijalnim lijekovima i zatvaranje brojnih tvornica kako bi do kraja 2019. godine smanjili troškove za tri milijarde dolara, s oko 16,1 milijardu dolara u 2017.

U ovoj godini očekuju prihode u rasponu od 18,3 milijarde do 18,8 milijardi dolara. Prošle godine iznosili su 22,4 milijarde dolara.