SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HOTELSKA PONUDA
 
Beogradu nedostaju hoteli sa jednom i sa pet zvezdica
Autor/izvor: SEEbiz / Politika.rs
Datum objave: 23.12.2018. - 17:36:44
BEOGRAD - Beogradu nedostaje bar još tri hiljade hotelskih soba, pokazalo je istraživanje revizorske kuće „Kreston MDM". Do ovakvog zaključka došli su upoređujući glavne gradove slične veličine, poput Sofije, Bukurešta, Budimpešte, Praga i Varšave, u kojima je nekoliko desetina hiljada ovakvih soba. U Beogradu ih ima 7.650, a trebalo bi da ih bude između 10.000 i 12.000.

Najbrojniji su hoteli sa tri i četiri zvezdice, a nedostaje hotela sa jednom, dve i pet. Najluksuznijih je svega pet i oni imaju ukupno 881 sobu. To su hoteli „Hajat ridžensi Belgrejd", „Skver najn", „Metropol", „Sent Ten" i „Hilton".

Najveća konkurencija je među objektima sa četiri zvezdice kojih je 70. Oni raspolažu sa oko 4.350 soba, što čini oko 57 odsto ukupnog broja soba na beogradskom tržištu. Deset hotela iz ove kategorije pripada internacionalnim hotelskim lancima. Sa zvezdicom manje je 40 ovakvih ugostiteljskih zdanja, a njihov kapacitet je 1.950 soba. Kako istraživanje pokazuje, Beograd nema dovoljno kvalitetnog smeštaja kategorisanog sa tri, dve i jednom zvezdicom, a u prilog tome, dodaje se, govori i činjenica da se ponuda privatnog smeštaja znatno povećala u poslednjih nekoliko godina i da u glavnom gradu postoji sve više kategorizovanih hostela i apartmana, da bi nadomestili ovu vrstu objekata.

– Kada je reč o planovima za budućnost, u Beogradu su u izgradnji tri hotela sa četiri zvezdice i jedan sa pet, koji će početi da rade u naredne dve godine. Takav trend u izgradnji ovih objekata ukazuje na to da su investitori orijentisani na poslovnom i kongresnom turizmu. Pritom, treba imati u vidu da Beograd trenutno nije u mogućnosti da organizuje velike događaje, da Centar „Sava" još nije rekonstruisan, i kapaciteti postojećih hotela sa četiri zvezdice nisu popunjeni. Tržište hotela ove kategorije je prezasićeno, naročito kada se uzmu u obzir procene da bi u ukupnoj strukturi trebalo da bude do 35 odsto hotela sa četiri zvezdice, dok ih u Beogradu već sada ima više od 55 odsto – navodi se u saopštenju revizorske kuće „Kreston MDM".

Tačno je, smatra Živorad Vasić regionalni direktor „Interkontinental grupe", da je tržište prezasićeno hotelima sa četiri zvezdice. On to potkrepljuje statistikom prema kojoj je svaka popunjenost ispod 67 procenata nedovoljna, a vikendom kaže čak i do 40 odsto hotelskih kapaciteta znaju da budu prazni.

– Budimpešta, Varšava ili Prag imaju više hotela jer su u Evropskoj uniji, kod njih posluje više multinacionalnih kompanija i turističke posete su daleko brojnije nego u Beogradu. U unutrašnjosti naše zemlje nemamo dovoljno hotela ali uslov da se oni podižu je izgradnja infrastrukture poput puteva – naglašava Vasić.

On dodaje da Beogradu nedostaju jedna ili dva vrhunska hotela sa pet zvezdica poput „Kimptona" i „Ridženta", ali sve dok ne budemo imali obnovljeni kongresni centar sadašnji broj hotela u prestonici sasvim je dovoljan, tim pre što se sledeće godine otvaraju još tri.

Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda kaže da se kategorizacija smeštaja u Beogradu i drugim gradovima razlikuje i da ono što beogradski gosti dobijaju po ceni od četiri zvezdice u drugim zemljama ne mogu dobiti ni po ceni od dve.

– Ovde možete pronaći izuzetan hotel sa četiri zvezdice, naravno pod uslovom da u njemu ima mesta i da ste ga rezervisali na vreme, za novac za koji u Italiji ili Grčkoj ne možete dobiti ni za tri, odnosno dve zvezdice. Pritom je, poređenja radi, kvalitet usluge tog hotela sa četiri zvezdice daleko bolji od hotela sličnog profila sa četiri zvezdice u tim drugim zemljama – naglašava Popović i podseća na različita referentna istraživanja koja su pokazala da se u našoj zemlji, u ovom delu sveta, daje najveća vrednost za potrošeni novac, što se pre svega odnosi baš na hotelski smeštaj.

On navodi da s rezervom uzima podatke istraživanja revizorske kuće „Kreston MDM", jer nije imao uvid u njega, kao ni u obrađeni uzorak, ali je saglasan da je svake godine sve veći broj turista koji dolaze u Beograd i da moramo raditi još bolje. Osim hotelskom i privatnom smeštaju bi trebalo da se posveti posebna pažnja, koji, kako dodaje, u Hrvatskoj čini 40 odsto ukupnih smeštajnih kapaciteta.

– Dobio sam nezvanični podatak da ćemo ovu godinu završiti sa oko 4.000 novoregistrovanih jedinica privatnog smeštaja – kaže Popović.