GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%

BDP Bosne i Hercegovine ove godine bi trebalo da raste 3,5%
PROJEKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz / SRNA
SARAJEVO - Stopa ekonomskog rasta u BiH prema projekcijama bi trebalo u ovoj godini da iznosi 3,5 odsto, u narednoj godini 3,6 odsto, dok je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2022. godinu 3,8 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u Programu reformi za period 2020-2022. godina.

U ovom dokumentu navodi se da bi osnovne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta trebalo da budu povoljnije ekstremno okruženje i bolji domaći poslovni ambijent, dok bi ključni oslonac rasta tokom tog perioda trebala biti domaća tražnja.

Referentne međunarodne institucije koje se bave projekcijama ekonomskog rasta u svijetu kao što su MMF, Svjetska banke i Evropska komisija od 2020. do 2022. godine najavljuju prevazilaženje globalnih ekonomskih izazova i, prema projekcijama MMF-a, u posmatranom periodu očekuje se da svjetska ekonomija zabilježi prosječan rast od tri odsto, a EU od dva odsto.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova koje bi trebalo biti praćeno povećanjem broja zaposlenih, prihoda od izvoza, kao i povećanjem novčanih priliva iz inostranstva bi za rezultat trebalo imati povećanje raspoloživog dohotka građana i samim tim povećanjem privatne potrošnje.

Imajući u vidu visok nivo javne potrošnje u okviru bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH i aktivnosti koji se ulažu kroz proces fiskalne konsolidacije, tokom ovog perioda očekuje se postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje, navodi se u Programu reformi.

Investicije bi tokom posmatranog perioda, za razliku od prethodnih godine mogle imati značajniji rast, a samim tim i veći doprinos u očekivanom rastu BDP-a i očekuje se da bi u tom periodu moglo doći do povećanja investicija po prosječnoj godišnjoj stopi od oko devet odsto.

U periodu na koji se odnosi Program reformi očekuje se i rast izvoza po prosječnoj stopi od oko sedam odsto.

Tagovi: BDP Bosne i Hercegovine, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE