SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
BAT očekuje slabije rezultate u drugoj polovini godine zbog nepovoljnih tečajeva
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2018. - 21:18:19
LONDON - British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, preliminarno je u utorak izvijestio da su mu rezultati u prvoj polovini godine bili u skladu s očekivanjima dok bi u drugoj polovini godine trebali biti slabiji zbog nepovoljnog utjecaja valutnih tečajeva.

U prvoj polovini godine BAT je zabilježio "snažan rast prilagođenih prihoda" u portfelju strateških brendova, zahvaljujući kojem su dodatno povećali i tržišni udio.

U drugoj polovini godine očekuju pak slabiji rast prilagođenih prihoda i dobiti, ukazujući na nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

Tečajevi bi trebali nepovoljno utjecati i na "dobar rast prilagođene dobiti po dionici kada se isključe promjene u valutnim tečajevima" u cijeloj godini, pri čemu u BAT-u procjenjuju taj utjecaj u prvoj polovini godine na oko devet posto, te na šest posto u cijeloj godini prema važećim valutnim tečajevima.

Upozoravaju akođer na usporavanje japanskog tržišta proizvoda baziranih na zagrijavanju duhana, dodajući ipak da njihov proizvod glo i dalje bilježi rast, s udjelom u japanskom tržištu od 4,3 posto.

Alternative cigaretama sve su važnije za velike proizvođače duhanskih proizvoda s obzirom na sve manji broj pušača, napominje Reuters.

U BAT-u ističu i kontinuirani rast poslovanja s elektroničkim cigaretama.

Potvrdili su ujedno da u cijeloj godini planiraju više nego udvostručiti prihode od prodaje proizvoda nove generacije, na više od milijardu funti. U 2022. godini trebali bi premašiti pet milijardi funti.

Cjelovito izvješće za prvu polovinu godine bit će objavljeno 26. srpnja.