SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTOPUT
 
Bar-Boljare: Pripremni radovi za gradnju prve dionice teku po planu
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 05.04.2015. - 10:55:20
PODGORICA - U biočkom zaseoku Moračica uveliko teku pripremni radovi za izgradnju prve i najzahtjevnije dionice autoputa Bar – Boljare. Kamioni i mašine angažovani su sa zadatkom da prošire postojeće seoske puteve, ali i da pripreme teren za izgradnju kampova u kojima će biti smješteni radnici koji će raditi na ovoj dionici.
Radovi, kako prenosi Atlas televizija, za sada dobro idu, a mještani se nadaju da će autoput oživjeti selo.

"Radi se o pripremnim radovima. Trenutno pravimo pomoćne objekte gdje će da se čuva alat. Na tome radi jedna mašina. Kasnije ćemo angažovati još mašina, u zavisnosti od toga kako se posao bude razvijao", kaže Miloje Femić iz firme Montenegro beton, koja radi na izgradnji kampa za radnike.

Za sada se radovi odvijaju planiranom dinamikom, kaže Femić, ali dodaje da glavni radovi tek slijede.

"Ovdje je predviđena izgradnja kampa, koji se radi na površini od 8.000 kvadartnih metara. Na toj površini će se nalaziti 18 objekata. Na dva kilometra odavde biće izgrađen još jedan kamp. Predviđeno je da radovi moraju biti završeni u roku od dva mjeseca, ali mi vjerujemo da će radovi biti završeni i ranije. Nakon završetka kampa, planiramo da se ponudimo i za ostale poslove na autoputu i nadam se da ćemo ih dobiti", kazao je on.

Zvuci mašine obradovali su malobrojne mještane Moračice.

"Meni ne smetaju. Samo nek rade i dobro je", kazao je Sreten Petrović.

Do sada malo poznati Biočki zaseok Moračica broji svega osam domaćinstava. Izgradnjom autoputa, to stanje bi se moglo promijeniti. Mještani se nadaju da će se otvaranjem autoputa otvoriti i nova radna mjesta.

"Ja se radujem. Značiće dosta autoput za nas. Da se zaposli poneko, da se radi i tako", kazao je on.

Juče je u medijima objavljen oglas za angažovanje radnika na autoputu. Oglasom se traže inženjeri, supervizori, pravni savjetnici, prevodioci i građevinski tehničari koji će raditi na prioritetnoj dionici Smokovac-Mateševo. Ova dionica će, prema proračunima kineske kompanije CRBC, biti završena za četiri godine, a njena izgradnja koštaće 809 miliona eura.