GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%

Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 11:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.

"Ostvarili smo izvrsne rezultate te potvrdili zdrav rast u svim ključnim segmentima poslovanja i vodeću poziciju na tržištu. Poslovni prihodi su porasli, upravljanje troškovima je disciplinirano. Kapitalna i likvidnosna pozicija su snažne, imovina je dostatno pokrivena rezervacijama po kreditima", istaknuto je u nerevidiranom, nekonsolidiranom financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Zabini poslovni prihodi u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su 207 milijuna eura, što je rast za 33 milijuna eura ili 19 posto u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Pritom je neto prihod od kamata iznosio 146 milijuna eura, uz povećanje za 27 milijuna eura ili 22,7 posto, dok je neto prihod od provizija i naknada dosegnuo 42 milijuna eura, uz rast od dva milijuna eura ili pet posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi i rashodi iznosili su 19 milijuna eura te su bili veći za četiri milijuna eura ili 26,7 posto, najvećim dijelom zbog veće dobiti iz trgovanja, objašnjavaju iz Zabe.

Troškovi poslovanja od siječnja do kraja ožujka 2024. iznosili su 58 milijuna eura te su na godišnjoj razini bili veći za milijun eura ili 1,8 posto, pri čemu je omjer troškova i prihoda iznosio 28,02 posto.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosila je 149 milijuna eura, što je povećanje za 36 milijuna eura, odnosno 31,9 posto.

Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke zabilježili su otpuštanje u iznosu od 13 milijuna eura, uz smanjenje na godišnjoj razini za tri milijuna eura.

Nadalje, kako stoji u izvješću, imovina banke iznosi 20,03 milijarde eura te je manja za 345 milijuna eura ili 1,7 posto.

Neto krediti i predujmovi komitentima iznose 10,4 milijarde eura, uz povećanje od 133 milijuna eura ili 1,3 posto, koje je najvećim dijelom ostvareno iz kredita stanovništvu.

Depoziti komitenata čine primarni izvor financiranja, a iznose 16,4 milijarde eura. Pritom, smanjenje od 590 milijuna eura ili 3,5 posto zabilježeno je u depozitima pravnih osoba i stanovništva.

Naposljetku, depoziti kreditnih institucija iznose 141 milijun eura te su smanjeni za 64 milijuna eura ili 31,2 posto, izvijestili su iz Zabe.

Grupa Zagrebačke banke s rastom neto dobiti za 29,4 posto
Po podatcima iz konsolidiranog, nerevidiranog financijskog izvješća, Grupa Zagrebačke banke je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila dobit poslije oporezivanja u iznosu od 154 milijuna eura, što je za 35 milijuna eura ili 29,4 posto više u odnosu na prvi lanjski kvartal.

Rezultatu Grupe, kako se navodi, najviše su doprinijele Zagrebačka banka d.d., UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Leasing Croatia d.o.o.

Poslovni prihodi Grupe Zagrebačke banke iznosili su 253 milijuna eura i u odnosu na prvo tromjesečje 2023. veći su za 41 milijun eura ili za 19,3 posto, dok su troškovi poslovanja iznosili 82 milijuna eura, što je više za dva milijuna eura ili 2,5 posto.

Tagovi: ZAGREBAČKA BANKA, ZABA, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
SNAŽAN RAST
Dionice NLB-a na meti kupaca, strelovito rastu
LJUBLJANA - Dionice NLB-a ove su godine zabilježile rast od gotovo 30 posto, a u prošloj čak gotovo 45 posto, ako ne računamo isplate dividendi.
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
DEPOZITI
Crna Gora: Najveći štediša u banci drži skoro 60 miliona eura
PODGORICA - Najveći depozit u crnogorskim bankama iznosi skoro 60 miliona eura, a taj novac nalazi se na računu pravnog lica - nerezidenta, rečeno je Televiziji Crne Gore iz Centralne banke.
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
SJAJNE BROJKE
Intesa sa znatno većim prihodom u prvom tromjesečju
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u petak o znatnom većem prihodu i dobiti u prvom tromjesečju, uz skok kamata u okruženju podignutih troškova zaduživanja u eurozoni.
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
SKOK
Oročeni depoziti kućanstava u godinu dana skočili čak 20,4 posto
ZAGREB - Na kraju ožujka depoziti kućanstava iznosili su 37 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 2,9 posto, od čega na prekonoćne depozite otpadaju 26,3 milijarde, a na oročene depozite kućanstava 10,7 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE