GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu

UniCredit poslovao iznad očekivanja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2024 / 16:33
Autor: SEEbiz
MILANO - UniCredit je povisio svoje smjernice za nagradu ulagačima za ovu godinu nakon što je u utorak objavio tromjesečni neto prihod puno veći od očekivanog i dodatno povećao razinu kapitala.

Druga najveća talijanska banka rekla je da je neto dobit za tri mjeseca do 31. ožujka iznosila 2,6 milijardi eura (2,8 milijardi dolara), u odnosu na prosjek od 2,13 milijardi eura prema predviđanjima analitičara koje je sastavila kompanija.

Prihodi su također nadmašili očekivanja jer se UniCredit pridružio većem rivalu Intesi Sanpaolo u isticanju oporavka neto naknada, koje su skočile 16% tromjesečno u odnosu na tromjesečje, dok je prihod od jaza u kamatnim stopama na kredite i depozite smanjen za 0,9%.

Uz vrhunske kamatne stope, banke rade na zamjeni dobiti od kreditiranja naknadama od prodaje investicijskih proizvoda, koje je UniCredit povećao za 36% u tromjesečju.

Za cijelu godinu očekuje se da će neto dobit biti iznad 8,5 milijardi eura, rečeno je, nakon što je prethodno bila usmjerena prema neto dobiti za 2024. koja je uglavnom u skladu s 2023.

Nakon ukidanja poticaja iz poreznih olakšica, neto prihod banke prošle je godine iznosio 8,6 milijardi eura, koje je u cijelosti isplatila dioničarima kroz otkup dionica i dividende.

UniCredit je rekao da će ove godine izjednačiti tu distribuciju. Budući da je postavio cilj isplate od 90% za 2024., to sugerira da očekuje da će neto dobit dosegnuti oko 9,6 milijardi eura ili će isplatiti dio svojih viška kapitalnih rezervi.

Temeljni kapital, ključna mjera financijske snage banke, porastao je na 16,2% imovine ponderirane rizikom (RWA) sa 15,9% na kraju prošle godine, nadmašivši očekivanja. RWA su se smanjile u tromjesečju, dijelom zbog smanjenog kreditiranja, ali i zbog transakcija prijenosa rizika koje banka provodi kako bi oslobodila kapital.

Glavni izvršni direktor Andrea Orcel, bivši investicijski bankar UBS-a koji je stigao u UniCredit 2021., usredotočio se na aktivnosti koje maksimiziraju povrate od uloženog kapitala i isporučuju atraktivne isplate ulagačima, uglavnom putem otkupa dionica.

Tagovi: UNICREDIT, DIVIDENDA, ZABA, INTESA
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE