GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu

UBS ostvario čak 29 milijardi dolara dobiti u drugom kvartalu
GOLEMA DOBIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2023 / 08:49
Autor: SEEbiz
BERN - UBS je u četvrtak objavio dobit u drugom tromjesečju od 28,88 milijardi dolara u svojoj prvoj tromjesečnoj zaradi otkako je najveća švicarska banka dovršila preuzimanje posrnulog rivala Credit Suisse.

Analitičari su projicirali neto dobit od 12,8 milijardi dolara za tri mjeseca do kraja lipnja, prema anketi Reutersa.

UBS je rekao da rezultat prvenstveno odražava 28,93 milijarde dolara negativnog goodwill-a na akviziciji Credit Suisse. Temeljna dobit prije oporezivanja, koja isključuje negativni goodwill, troškove povezane s integracijom i troškove akvizicije, iznosila je 1,1 milijardu dolara.

Negativni goodwill predstavlja fer vrijednost imovine stečene spajanjem iznad kupovne cijene. UBS je u ožujku platio 3 milijarde švicarskih franaka (3,4 milijarde dolara) za kupnju Credit Suisse.

"Dva i pol mjeseca od zatvaranja akvizicije Credit Suissea, ne gubimo vrijeme u pružanju vrijednosti za sve naše dionike iz jednog od najvećih i najsloženijih spajanja banaka u povijesti", izjavio je izvršni direktor UBS-a Sergio Ermotti u izjavi.

“Vraćamo povjerenje klijenata, smanjujemo troškove i poduzimamo potrebne radnje za stvaranje ekonomije razmjera koja će nam omogućiti bolje fokusiranje naših resursa i ciljana ulaganja za budući rast.”

Snažna domaća bankarska jedinica Credit Suisse bit će u potpunosti integrirana u UBS, objavila je grupa također u četvrtak, a zatvaranje spajanja pravnih subjekata očekuje se 2024. godine.

Sudbina vodeće švicarske banke Credit Suisse, ključnog profitnog centra grupe i jedinog odjela koji još uvijek ostvaruje pozitivnu zaradu u 2022., bila je središnja točka akvizicije, a neki analitičari nagađali su da bi je UBS mogao izdvojiti i plasirati u prodaju IPO.

Ermotti je rekao da je analizom banke utvrđeno da je ovo "najbolji ishod za UBS, naše dionike i švicarsko gospodarstvo". Integracija bi se mogla pokazati kontroverznijom u Švicarskoj zbog mogućnosti velikog gubitka radnih mjesta u tom procesu.

Tagovi: ubs bank, ubs, credit suisse
PROČITAJ I OVO
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
ZAPLJENA
I UniCreditu zaplijenjena imovina u Rusiji
MOSKVA - U petak je Arbitražni sud Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti zaplijenio imovinu i račune podružnica UniCredit banke u Rusiji u vrijednosti od 462,6 milijuna eura.
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
ZAPLJENA
Sud naredio zapljenu imovine Deutsche Bank u Rusiji
MOSKVA - Deutsche Bank će morati predati svu imovinu koju posjeduje u Rusiji, prema odluci suda u St. Petersburgu.
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
KAMATNE STOPE
Banke ponovno počele smanjivati kamate na oročenu štednju
ZAGREB - Tek što su potkraj prošle godine, potaknute Vladinim izdanjima narodnih obveznica i trezorskih zapisa, podignule kamate na depozite, sada ih postupno snižavaju.
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE