GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti

Ruske banke: 2023. najbolja godina u povijesti
UNATOČ SANKCIJAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 20:12
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Najbolja godina u povijesti za ruske banke, dobit je porasla unatoč zapadnim sankcijama na gospodarstvo, izvijestile su u utorak novine Vedomosti pozivajući se na podatke središnje banke.

Prema izvješću, kumulativna dobit bankarskog sektora u zemlji premašila je tri bilijuna rubalja (32,7 milijardi dolara) u 11 mjeseci 2023. Očekuje se da će banke do kraja godine ostvariti rekordnih 3,3 bilijuna rubalja.

Sva ključna područja bankarskog poslovanja brzo su rasla: kreditni portfelj zajmodavaca porastao je za više od 20% u razdoblju od siječnja do studenog, hipotekarni krediti za 30,3%, a potrošački zajmovi za 16%. Uz to, depoziti poduzeća porasli su za 15,3%, a depoziti stanovništva za 20,4%. Za usporedbu, u 2021., "referentnoj" godini za sektor, hipoteke i portfeljne tvrtke rasle su sporije: za 26,4% odnosno 14,8%, dok su depoziti stanovništva porasli za samo 5,7%.

Stručnjaci primjećuju da profiti banaka rastu usred općeg oporavka gospodarstva zemlje nakon oštrog pada pretrpljenog zbog zapadnih sankcija zbog Ukrajine prošle godine. Trendu su pridonijele i relativno niske kamatne stope u prvoj polovici godine (primjerice, 7,5% sredinom ljeta).

Unatoč nedavnom zaokretu regulatora prema strožoj monetarnoj politici, koja je početkom ovog mjeseca pogurala ključnu stopu na 16%, stručnjaci primjećuju da je neto kamatna marža bankarskog sektora ostala visoka na 4,8%. To je postignuto smanjenjem troškova financiranja u odnosu na 2022. godinu kada su banke iznenada podigle kamate na depozite na 20%.

Značajan doprinos dobiti dala je i valutna revalorizacija, pri čemu su devizna aktiva i obveze u bilancama banaka u rubljama povećane u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, većina stručnjaka upozorava da će rezultati sljedeće godine vjerojatno biti manje sjajni jer visoke kamatne stope opterećuju profite banaka.

Tagovi: rusija, banke, sberbank
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
UPOZORENJE
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
WASHINGTON - Europi trebaju pametna ulaganja kako bi povećala otpornost te poboljšala prilagodbu i financiranje smanjenja rizika od katastrofa i klimatskih promjena, poručili su u četvrtak iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE