GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu

HSBC nadmašio očekivanja u prvom tromjesečju; izvršni direktor Noel Quinn odlazi u mirovinu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2024 / 07:47
Autor: SEEbiz
LONDON - HSBC je u utorak nadmašio tržišna očekivanja u izvješću o zaradi za prvo tromjesečje i najavio iznenadni odlazak glavnog izvršnog direktora grupe Noela Quinna.

Prihod je iznosio 20,8 milijardi dolara, što je 3% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u usporedbi s srednjom prognozom LSEG-a od oko 16,94 milijarde dolara.

Dobit prije oporezivanja u razdoblju od siječnja do ožujka iznosila je 12,65 milijardi dolara, što je pad od oko 2% u odnosu na godinu prije kada je dobit prije oporezivanja iznosila 12,89 milijardi dolara. Ipak, ta je brojka nadmašila procjenu od 12,61 milijardu dolara prema prognozama analitičara koje je sastavila banka.

Dobit nakon oporezivanja smanjila se na 10,84 milijarde dolara — manje od 11,03 milijarde dolara zabilježenih u prvom kvartalu 2023.

HSBC, najveća europska banka po imovini, odobrila je prvu privremenu dividendu od 10 centi po dionici, kao i posebnu dividendu od 21 centa po dionici, nakon završetka prodaje svog bankarskog poslovanja u Kanadi.

Tvrtka je također najavila umirovljenje Quinna, koji je na toj poziciji bio gotovo pet godina.

“Odbor želi odati priznanje Noelovu vođenju tvrtke. Noel je imao dugu i istaknutu 37-godišnju karijeru u Banci i vrlo smo zahvalni za njegov značajan doprinos Grupi tijekom mnogih godina,” rekao je predsjednik Grupe Mark Tucker.

"Tijekom njegovog mandata, HSBC je ostvario rekordnu dobit i najveće povrate u više od desetljeća", rekla je Aileen Taylor, tajnica grupe i glavna direktorica upravljanja u HSBC-u.

Quinn će ostati glavni izvršni direktor Grupe dok banka započinje proces potrage za njegovim nasljednikom. HSBC je rekao da je pristao ostati dostupan do kraja svog 12-mjesečnog otkaznog roka - koji završava 30. travnja 2025. - kako bi podržao prijelaz.

Ovo su drugi istaknuti podaci za prvo tromjesečje:

Neto kamatna marža, mjera profitabilnosti kreditiranja, smanjena je na 1,63% — u usporedbi s 1,69% prije godinu dana.
Omjer običnog kapitala prvog reda — koji mjeri kapital banke u odnosu na njezinu imovinu — bio je 15,2%, u usporedbi s 14,8% u četvrtom tromjesečju 2023.
Osnovna zarada po dionici iznosila je 0,54 USD, nešto više od 0,52 USD u istom razdoblju prije godinu dana.

Tagovi: hsbc, quinn
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
UPOZORENJE
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
WASHINGTON - Europi trebaju pametna ulaganja kako bi povećala otpornost te poboljšala prilagodbu i financiranje smanjenja rizika od katastrofa i klimatskih promjena, poručili su u četvrtak iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE