GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini

HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2024 / 15:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema revidiranim godišnjim financijskim izvještajima, Hrvatska poštanska banka je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 % na više od 7 milijardi eura temeljem čega se 31. 12. 2023. pozicionirala među pet najvećih banaka na domaćem tržištu čime je ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.

Osim rasta imovine i tržišnog udjela, HPB-ovu 2023. obilježili su rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije koji je nadmašio sve relevantne indekse, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici.

Neto dobit HPB d.d. je u 2023. gotovo upeterostručena na 80,6 milijuna eura, najviše u korporativnoj povijesti dužoj od 30 godina, dok dobit HPB Grupe iznosi 83,0 milijuna eura. Povrat na kapital od 18,31 % svrstava HPB na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj, a kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 % dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 92 eura, na 264 eura krajem 2023.

Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 %, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka ECB-a, odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka.

HPB od početka 2020. konzistentno raste brže od tržišta, a veliki skok u prošloj godini rezultat je pravnog pripajanja Nove hrvatske banke u srpnju 2023. te posebno snažnih akvizicijskih aktivnosti potaknutih agilnom reakcijom na tržišne okolnosti i uvođenjem najatraktivnijeg štednog proizvoda na bankarskom tržištu HPB – SUPER ŠTEDNJE koji se pokazao kao pravi hit na tržištu i rezultirao s više od 33 tisuće sklopljenih ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih je oko 700 milijuna eura priljev novih sredstava u Banku.

Baza klijenata HPB-a je time dodatno ojačana, a s novom atraktivnom ponudom štednje od 1. siječnja 2024. Banka nastavlja provoditi strategiju ostvarivanja dugoročne suradnje s postojećim i privlačenja novih klijenata.

Nakon uspješnog pravnog pripajanja, u tijeku je završna faza operativnog pripajanja Nove hrvatske banke. S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno ostvarila jedan od strateških ciljeva i tako osnažena 2024. započela novu fazu intenzivnog razvoja, spremna za daljnji agilan pristup tržišnim prilikama i nastavak povećanja tržišnog udjela na temeljima organskog i anorganskog rasta.

Tagovi: hpb, badurina, hrvatska poštanska banka
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE