GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Societe Generalea nadmašila procjene

Dobit Societe Generalea nadmašila procjene
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 07:55
Autor: SEEbiz
PARIZ - Trgovci dionicama Societe Generale SA nadmašili su svoje kolege u trgovanju obveznicama već četvrto tromjesečje zaredom, a prihodi od jedinice pomogli su francuskoj banci da nadmaši procjene dobiti u prvom kvartalu.

Prihod od trgovanja dioničkim proizvodima porastao je 3% na 870 milijuna eura (933 milijuna dolara) u tom razdoblju, nadmašivši 843 milijuna eura koliko su predviđali analitičari koje je anketirao Bloomberg. Prihod od trgovanja obveznicama i valutama pao je 17% u odnosu na prethodnu godinu, dijelom odražavajući visoku aktivnost početkom 2023.

Učinak dionica i dalje je iza usporedivih kompanija s Wall Streeta, koje su zabilježile prosječno povećanje prihoda od 6%, a također i iza BNP Paribas SA, koja je zabilježila rast od 11% u tom razdoblju. Sveukupno, niži troškovi u tromjesečju pomogli su učvrstiti krajnji rezultat, s neto prihodom koji je bio ispred procjena na 680 milijuna eura.

Gotovo godinu dana nakon što je postao najviši, glavni izvršni direktor SocGen-a Slawomir Krupa unapređuje svoj plan za racionalizaciju banke i smanjenje troškova kako bi povećao kapital. Ranije ove godine, banka je najavila otpuštanje oko 900 radnih mjesta u svom sjedištu u Parizu, kao i otpuštanje jedinica u Maroku i poslovanja s financiranjem opreme. Zajmodavac i dalje nastoji prodati skrbničku jedinicu SGSS, kao i njemačku Hanseatsku banku i britanski Kleinwo

Cijena dionice SocGen-a nastavila je padati ove godine, dobivši samo oko 7%, dok je indeks europskih banaka porastao više od dva puta. I prošle je godine bio na donjoj granici jer je u biti stagnirao dok je indeks porastao oko 20%.

Zajmodavac je u petak potvrdio svoje ciljeve za cijelu godinu, ponovivši da želi povećati prihode za najmanje 5% i postići profitabilnost mjerenu povratom na materijalni kapital od više od 6%. Oba pokazatelja nisu ispunila te ciljeve u prvom kvartalu.

Jedinica zajmodavca za financiranje i savjetovanje ostvarila je rast prihoda od 3,5% na 859 milijuna eura u tom razdoblju, iznad procjena. Povećanje je potaknuto financiranjem osiguranim imovinom i oporavkom usluga izdavanja duga. Aktivnost spajanja i akvizicija ostala je niska, rekla je banka, kao što je to slučaj u širem smislu u industriji.

U francuskoj jedinici banke za bankarstvo s građanima, pogrešna zaštita nastavila je opterećivati neto prihod od kamata u prvom tromjesečju, s dosegom od oko 300 milijuna eura.

Tagovi: socgen, societe, banke, francuska, Kleinwo, dionice
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na kraju prvog kvartala 43,6 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju ožujka 2024., na osnovi stanja, 43,6 mlrd. eura.
Mađarski regulator kaznio OTP banku
KAZNA
Mađarski regulator kaznio OTP banku
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) kaznila je OTP banku sa 102 milijuna HUF zbog nepoštivanja propisa u vezi s pružanjem usluga plaćanja, priopćili su u srijedu središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnog medija MTI.
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
POSLJEDICE
HSBC pao 3% nakon informacije da najveći dioničar Ping An želi smanjiti udjel
HONG KONG - Dionice HSBC Holdingsa pale su u petak za više od 3% u Hong Kongu nakon izvješća da bi njegov glavni dioničar Ping An Insurance mogao smanjiti svoj udio u britanskoj banci.
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
KARIJERE
Klemen Boštjančič novi je predsjednik Odbora guvernera EBRD-a
LJUBLJANA - Na godišnjoj skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Erevanu, Armenija, ministar financija Klemen Boštjančič izabran je za novog predsjednika odbora guvernera članica EBRD-a. On će godinu dana predsjedavati 73-članim odborom banke.
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
UPOZORENJE
Svjetska banka: Europa nedovoljno ulaže u obranu protiv klimatskih katastrofa
WASHINGTON - Europi trebaju pametna ulaganja kako bi povećala otpornost te poboljšala prilagodbu i financiranje smanjenja rizika od katastrofa i klimatskih promjena, poručili su u četvrtak iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE