GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden nominira bivšeg šefa Mastercarda Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke

Biden nominira bivšeg šefa Mastercarda Ajaya Bangu za predsjednika Svjetske banke
NOMINACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 19:56
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden nominirao je bivšeg predsjednika uprave Mastercarda Ajaya Banga za novog predsjednika Svjetske banke. On će zamijeniti Davida Malpassa na toj poziciji, podložno potvrdi Odbora izvršnih direktora Svjetske banke.

Malpass je na čelo Svjetske banke postavljen na prijedlog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Na dužnost je stupio u travnju 2019., a prošlog rujna uznemirio je svijet propitivanjem uzroka klimatskih promjena.

Klimatski aktivisti od tada traže njegovu ostavku. Malpass je prošlog tjedna rekao da će rano odstupiti, iako se ispričao i pokušao objasniti svoje izjave o klimatskim promjenama. Mandat predsjednika Svjetske banke traje pet godina.

Bidenova administracija želi iskoristiti trenutak i iskoristiti novo vodstvo Svjetske banke da pojača napore protiv klimatskih promjena u koje američki republikanci ne vjeruju, a demokrati su na istoj valnoj duljini kao i ostatak svijeta.

Biden je rekao da je Ajay Banga dobro opremljen za vođenje Svjetske banke u ovom ključnom trenutku u povijesti, dijelom zato što je proveo više od 30 godina vodeći uspješne globalne tvrtke koje stvaraju radna mjesta i donose ulaganja u zemlje u razvoju.

Banga, 63, rođen je u Indiji i sin je časnika indijske vojske. Odrastao je i školovao se u Indiji.

"Budući da je odrastao u Indiji, on ima jedinstven uvid u mogućnosti i izazove s kojima se suočavaju zemlje u razvoju i kako Svjetska banka može ispuniti svoj ambiciozni program smanjenja siromaštva i povećanja prosperiteta", rekao je Biden.

Tijekom svoje poslovne karijere Banga je u Indiju doveo franšize američkih lanaca brze prehrane Pizza Hut i Kentucky Fried Chicken, vodio je poslovanje s kreditnim karticama Citigroupa u inozemstvu, a od 2010. do 2021. bio je na čelu Mastercarda. Trenutno je potpredsjednik društva za upravljanje kapitalom General Atlantic.

U međunarodnim financijskim institucijama SAD ima pravo imenovati čelnika Svjetske banke, dok Europa ima mjesto izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ovaj dogovor datira od uspostave obiju institucija nakon Drugog svjetskog rata. SAD je najveći dioničar Svjetske banke, a potvrda Bange na tu poziciju ne bi trebala biti upitna.

Tagovi: Joe Biden, Ajay Banga, Mastercard, Svjetska banka, David Malpass
PROČITAJ I OVO
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
OPTIMIZIRANJE
KPMG: Banke i dalje optimiziraju troškove, a one u Hrvatskoj i regiji imaju dodatne izazove
ZAGREB - KPMG International proveo je istraživanje s više od 200 bankarskih institucija, koje je podržano usporednim benchmarking analizama i osobnim razgovorima s čelnicima banaka zaduženim za novi ciklus strateških inicijativa.
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
UPOZORENJE
Amerikanci ponovo upozorili Raiffeisen
BEČ - Američka administracija ponovo je upozorila Raiffeisen bank International (RBI) zbog poslovanja u Rusiji.
Commerzbank ugodno iznenadio rezultatima u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Commerzbank ugodno iznenadio rezultatima u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačka Commerzbank priopćila je u srijedu da je neto dobit porasla za 29% u prvom tromjesečju, što je njena najjača kvartalna dobit u desetljeću, te je povećala svoje izglede za neto prihod od kamata za cijelu godinu.
Slovenske banke u prvom kvartalu povećale čistu dobit čak 88%
UZLET
Slovenske banke u prvom kvartalu povećale čistu dobit čak 88%
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja od 277,2 milijuna eura, što je 82 posto više nego u istom razdoblju lani, uz nastavak značajnog rasta prihoda.
Oročeni depoziti u godini skočili 37,4%
SNAŽAN RAST
Oročeni depoziti u godini skočili 37,4%
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju ožujka 56,1 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE