SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAGODBA?
 
Banke spremne na nagodbu oko konverzije kredita
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.09.2016. - 19:50:00
Zadnja izmjena: 30.09.2016. - 19:52:41
ZAGREB - Nakon što je jučer guverner Hrvatske narodne banke izjavio da je moguća i nagodba s bankama kada je riječ o najavi tužbi zbog švicarskog franka, RTL doznaje da su i banke spremne na nagodbu.

Na čija leđa će se preliti trošak od 7,6 milijardi kuna, koliko banke traže kao nadoknadu za konverziju koju im je naredila Milanovićeva vlada - još je nepoznanica.

"Meni se čini da bi bilo mudro i korisno da razgovaraju i da nešto konačno dogovore. U tom slučaju otpadaju u krajnjoj liniji i arbitražni postupci se mogu raskinuti", poručuje predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

Naime, jedna banka najavila je pokretanje postupka protiv Hrvatske pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Slučaj temelje na ugovoru o zaštiti ulagača između Austrije i Hrvatske iako je Europska komisija lani upozorila Austriju da ga raskine.

"Mi imamo stav načelan da ne postoji nadležnost arbitraže, odnosno da bi se to trebalo rješavati na europskoj razini, no mi ćemo poduzeti sve korake ne smatrajući da moramo bilo što propustiti", kaže ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Upozorenje Europske komisije

Ipak, Europska komisija smatra da je Hrvatska zakonom o konverziji povrijedila europsko pravo. Na upozorenje koje je stiglo iz Bruxellesa Vlada je poslala odgovor.

"Smatramo da smo bili iscrpni u našim odgovorima, ali u isto vrijeme možemo očekivati dodatna pitanja na koja ćemo biti spremni odgovoriti", tvrdi ministar financija Zdravko Marić.

Za Udrugu Franak nikakva nagodba koja bi dodatno opteretila proračun nije opcija. Tvrde i da banke već 13 godina u Hrvatskoj posluju protivno Zakonu što su i prijavili DORH-u.

Ako dugoročno ne dođe do dogovora, Vlada bi bankama mogla uvesti porez na aktivu, za što se navodno zalaže i MOST, ali u tom slučaju, upozoravaju iz HUB-a, banke bi se povukle iz Hrvatske, a krediti bi poskupjeli.