SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LIBRA
 
Banka Slovenije: Za stav o libri premalo informacija
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.07.2019. - 12:19:36
LJUBLJANA - U Banci Slovenije su upoznati s konceptom kripto imovine, koja ima pokrivenost u fiat valuti.

Ipak, slovenska središnja banka još uvijek nema dovoljno relevantnih informacija kako bi mogla zauzeti konkretna stajališta.

"U proteklom razdoblju, u Banci Slovenije, projekti temeljeni na izdanju tzv. štedljivog kovanog novca već su detaljno obrađeni, tako da je sam koncept, detaljno upoznat kripto građom s pokrićem u fiat valuti, napisali su u objašnjenjima za STA u središnjoj slovenskoj monetarnoj instituciji. 

"U vezi s projektom libra, inicijatori još nisu objavili dovoljno relevantnih informacija na temelju kojih bi mogli zauzeti bilo kakva stajališta", dodali su.

Općenito, Banka Slovenije procjenjuje da projekt libra može stvoriti prilike s obzirom na opseg visokog potencijala i međusektorsku potporu, a s druge strane može dovesti do prijenosa značajnog dijela financijskih aktivnosti iz reguliranih subjekata na područje koje nije regulirano. 

"Članovi Europskog sustava središnjih banaka stoga će ispitati potencijalne rizike za financijsku stabilnost, aspekte sprečavanja pranja novca i borbu protiv financiranja terorizma i aspekte operativne otpornosti", naglasili su.

Također će ispitati utjecaj na funkcije središnjih banaka, uključujući sigurnost i učinkovitost platnih sustava i nesmetanu provedbu monetarne politike. 

"Ključno je da središnje banke teže integriranom i koordiniranom pristupu temeljenom na načelu sličnog rizika - slične kontrole ", dodali su i naglasili da bi, kako bi se izbjegla regulatorna arbitraža, također težili koordiniranom pristupu svjetskoj razini. Aktivnost se provodi u suradnji s nadnacionalnim supervizorima kao i središnjim bankama država članica EU.