SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLIZU AMBISA
 
Bajec: Srbiji preti skuplje zaduživanje pa i bankrot
Autor/izvor: SEEbiz / Blic
Datum objave: 23.04.2014. - 11:50:51
BEOGRAD - Grčki scenario u Srbiji bio bi na snazi od momenta kada više ne bismo bili u stanju da vraćamo zajmove i uzimamo nove kredite.
"Došlo bi i do skupljeg zaduživanja, a u roku od dve godine i do bankrota zemlje. Tada bi penzije i plate u javnom sektoru bile smanjivane, subvencije ukidane, privredni rast bi stagnirao, nezaposlenost rasla i tako najmanje dve godine", objašnjava ekonomsita Jurij Bajec kako bi izgledala Srbija ukoliko bi odustala od najavljenih reformi.

Mnogi bi se, dodaje Bajec, setili života u Jugoslaviji 1983. Tada se moglo kupiti 40 litara benzina mesečno i to na bonove. Kola je bilo dozvoljeno voziti svaki drugi dan, a hleb i mleko su se kupovali na tačkice - svaka porodica mogla je da kupi ograničen broj osnovnih namirnica.

"Plate i penzije nisu smanjivane, ali ih je zato jela visoka inflacija. I sve to je trajalo godinu i po dana", seća se Jurij Bajec.

Reforme je potrebno uraditi na vreme i za to još nije kasno. Sada je teško, ali treba znati da će nam bez rezova, kratkoročnih i sistemskih, za godinu do dve biti mnogo teže, kaže on.

Iskustva iz Grčke govore da bi i javne usluge postale gore - banke i pošte nisu radile po nekoliko dana, ulice su bile zatrpane đubretom... Česti su bili i socijalni nemiri, zabeležen je porast kriminala i broj samoubistava. Istine radi, u Grčkoj se kriza dogodila zbog neodrživo visokog spoljnog duga. Zato su grčke vlasti, pod patronatom Brisela, ušle u oštar rez javne potrošnje.