GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna

Azijska tržišta: Rast indeksa na početku novog tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica nastavile blago rasti, što se zahvaljuje rekordnim dosezima burzovnih indeksa na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu od lipnja 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Singapuru pale su, pak, oko 0,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon objave boljih nego što se očekivalo podataka o aktivnostima u građevinskom sektoru.

I drugi u posljednje vrijeme objavljeni podaci podržavaju nadu u ubrzanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tomu bi trebala pridonijeti i prošloga tjedna potpisana prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, što predstavlja, nadaju se ulagači, završetak carinskog rata koji je 18 mjeseci pritiskao svjetska tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,61 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 110,15 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,20 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1095 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1090 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle nakon što su prošloga tjedna blago pale.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 60-ak centi, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 70-ak centi, na 65,60 dolara.

Razlog je tome zabrinutost za ponudu nafte iz Libije, nakon što su u subotu snage lojalne generalu Haftaru blokirale glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog samita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces u toj zemlji koju razdire građanski rat.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE