GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Potonule dionice izložene Kini

Azijska tržišta: Potonule dionice izložene Kini
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 07:20
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ŠANGAJ - Dionice tvrtki koje su visoko izložene kineskom gospodarstvu potonule su u utorak širom Azije zbog sve veće zabrinutosti zbog utjecaja globalnih zabrana putovanja povezanih s novim izbijanjem virusa.

Nakon što su Sjedinjene Države i Kanada upozorile na put u Kinu odakle potiče novi koronavirus, australske dionice nastavile su se trgovati znatno niže nakon državnog praznika prethodnog dana. Referentni indeks S&P / ASX 200 pao je za 1,4%.

Dionice zrakoplovnih tvrtki i putničkih agencija bile su znatno niže uslijed zamrzavanja putovanja i putovanja iz druge najveće svjetske ekonomije, dok su kompanije s neizravnom izloženošću kineskih potrošačkih troškova u inozemstvu, poput kockarnica i luksuznih trgovaca, također propadale.

"Ne znamo koliko će to proći", rekao je Peter Costello, predsjednik australskog državnog fonda za bogatstvo u iznosu od 115 milijardi dolara, Future Fund.

Budući da su kineska tržišta zatvorena zbog novogodišnjih praznika, ostale burze u Aziji osjećale prevelik utjecaj na ulagače.

Južnokorejski proizvođači kozmetike izrazito ovisni o kineskim turistima koji dolaze u Seoul posrnuli su, pri čemu su Tonymoly i Able C&C u utorak izgubili više od 12%, odnosno 15%.

Japanska turistička tvrtka H.I.S. koja posjeduje zabavni park popularan kod kineskih turista u Nagasakiju, srušila se više od 14% od početka prošlog tjedna.

Dionice najveće australske aviokompanije Qantas Airways Ltd  u utorak su pale za 5%, dok je putnički agent Webjet Ltd pao 11%. Dvije najveće južnokorejske zrakoplovne kompanije, Korean Air Lines i Asiana Airlines, pale su za 6% i 5%. Japan Airlines (9201.T) izgubio je 7,9%, a aviokompanija ANA Holdings pala je za 6,0%.

Dvije najveće australske kasino tvrtke Crown Resorts Ltd (CWN.AX) i Star Entertainment Group ltd (SGR.AX), koje obje dobivaju značajan dio prihoda od  kineskih kockara, pale su po 5%.

Tagovi: Azijska tržišta, koronavirus, MSCI Asia Paxific Index, Qantas, Tonymoly, Korean Air Lines, Able C&C, H.I.S.
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
ŠANGAJ - Cijene dionica u Kini porasle su u četvrtak jer je uvoz porastao prema prošlim procjenama, a izvoz porastao u skladu s očekivanjima, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE