GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa nakon dva dana rasta

Azijska tržišta: Pad indeksa nakon dva dana rasta
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, nakon dva dana rasta, jer su ulagače obeshrabrili podaci o rekordnom rastu broja umrlih od koronavirusa u Kini, kao i broja novozaraženih.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom minusu, nakon što je dva dana rastao.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji i Australiji su, pak, blago porasle.

Nakon što su danima cijene dionica rasle, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, jutros su ulagače obeshrabrili novi podaci o širenju virusa.

Objavljeno je, naime, da je broj umrlih jučer porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak.

Broj novozaraženih skočio je, pak, za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je djelomice posljedica nove metodologije dijagnosticiranja virusa.

Posljednjih dana ulagače su poticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, no novi podaci su ih pokolebali.

„Usporavanje rasta broja novozaraženih posljednjih je dana podržavalo tržišta. Mnogi su iz toga zaključili da je širenje zaraze dosegnulo vrhunac. No, promjena onoga što se smatralo dobrom viješću dovoljna je da ulagači počnu tražiti izlaz s tržišta", kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nakon novih alarmantnih podataka o broju umrlih i novozaraženih u Kini, terminski indeksi na Wall Streetu oslabili su jutros 0,3 posto, nakon što su jučer dosegnuli nove rekordne razine.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta, pa je dosegnuo novu najvišu razinu od polovice listopada.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,0 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,75 bodova.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 109,80 na 109,90 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0870 dolara, blizu najniže razine u više od dvije godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0910 dolara.

Posljedica je to slabosti gospodarstva eurozone, a snage američkog.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, drugi dan zaredom, pa su se dodatno odmaknule od najnižih razina u 13 mjeseci.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,35 posto, na 51,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,11 posto, na 55,85 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE