SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Nervozna trgovina, stagnacija indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 28.11.2018. - 07:09:10
TOKIO - Azijski indeksi danas su putovali između pozitivnog i negativnog teritorija u atmosferi pomiješanih signala vezanih za američko-kineski trgovinki rat.
MSCI Asia Pacific Index bio je praktički bez promjena. Australsko i korejsko tržište oslabili su po 0,2 posto dok je Nikkei 225 ojačao 0,7 posto. 
Investitori se nadaju da bi tračak nade mogao uliti planirani susret Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na skupup G20 u Argentini. Ekonomski savjetnik Bijele Larry Kudlow nije isključio mogućnost postizanja trgovinskog dogovora s Kinom. 
S sruge strane, brinu najave da bi američki predsjednik idućeg tjedna mogao uvesti carine na uvoz automobila. Pozivajući se na izvore iz Europske unije, njemački tjednik Wirtschaftwoche je objavio da je izvješće američkog ministarstva trgovine na Trumpovu stolu.
"Trump bi o uvođenju carina mogao odlučiti najranije idući tjedan, nakon summita G20 u Buenos Airesu", piše magazin.
No, američko ministarstvo je preko glasnogovornika opovrgnulo vijest da je Trumpu predalo izvješće nakon provedene analize predstavljaju li uvezena vozila i autodijelovi prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.
To je izvješće ključno za Trumpovu odluku o eventualnom uvođenju carina.