SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAGNACIJA
 
Azijska tržišta: Kineski izvoz dodatno ohrabrio optimiste
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.09.2016. - 08:36:13
TOKIO - Na azijskim tržištima cijene dionica u četvrtak su se zadržale oko najviših razina u proteklih godinu dana, poduprte boljim od očekivanja podacima o kineskom uvozu, koji su investitori ocijenili obećavajućim signalom u vezi globalne potražnje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u minusu blagih 0,2 posto, nakon četiri dana dobitaka tijekom kojih je dosegnuo najvišu razinu od kraja srpnja prošle godine.

Tokijski Nikkei također se spustio 0,2 posto, nakon što je tijekom tjedna dotaknuo najvišu razinu u protekla tri mjeseca.

Službeni Peking izvijestio je da je u kolvoozu uvoz porastao za 1,5 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, premašivši procjene ekonomista koji su očekivali njegov pad za 4,9 posto. Riječ je o prvom rastu uvoza tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva od kraja 2014. godine.

Trgovanje na azijskim burzama bilo je uglavnom mirno, u očekivanju odluke Europske središnje banke kasnije tijekom dana o monetarnim poticajima gospodarstvu eurozone. Poticaja nije bilo ni s Wall Streeta, gdje su najvažniji indeksi također bilježili tek blage promjene.

Većina analitičara u anketi Reutersa očekuje da će kamatne stope ostati iste, no mnogo je više neizvjesnosti oko toga hoće li ECB najaviti produljenje svog 80 milijardi eura vrijednog programa mjesečne kupnje imovine.

Ukoliko ECB donese odluku o njegovu produljenju, to će ojačati špekulacije o dodatnim monetarnim popuštanjima prije kraja godine a to bi moglo pritisnuti tečaj eura.

Jedinstvena europska valuta u četvrtak ujutro na deviznim tržištima stagnirala je prema dolaru, na 1,1255 dolara, nedaleko najviše razine u zadnjih tjedan dana od 1,1269 dolara.

Dolarov indeks oslabio je blagih 0,1 posto na 94,932 indeksa, a tečaj jena stagnirao je prema dolaru na 101,63 jena.